"Řešení, jak první bezlepkové pivo u nás vyrábět, našli ve Výzkumném ústavu pivovarském a chmelařském. S námi uzavřeli smlouvu na výrobu díky tomu, že už jsme úspěšně spolupracovali na několika projektech," vysvětlil obchodní ředitel Žateckého pivovaru Radek Vincík.
CELIACICeliaků, tedy lidí s bezlepkovou dietou, je podle odhadů v Česku 40 až 50 tisíc. Musejí shánět a hledat jídla bez lepku. Protože jej obsahují běžné obiloviny, jako je ječmen, pšenice, žito a oves, musejí si velkou část jídel sami vyrábět, včetně chleba. Využívají výrobky ze sóji, kukuřice či luštěnin. |
"My tohle první české bezlepkové pivo vítáme. Češi mají rádi pivo, proto je hodně diskutované a postrádané. Je dost piv, o kterých pivovary tvrdí, že jsou pro celiaky. Ale hodně záleží, kolik si ho můžete dát. Když má někdo rád pivo, ale může si dát jen deci, tak to není to pravé," komentovala novinku Iva Svobodová-Bušinová z brněnského poradenského centra pro celiaky.
Lepek totiž nemocným poškozuje střevní sliznici, což způsobuje horší příjem živin a oslabení imunitního systému. Nemoc se projevuje různými způsoby, od zácpy až po deprese.
Místo ječmene pohanka a proso
Kvůli sladu, vyráběnému z ječmene, lékaři celiakům pivo nedoporučují. Pivo ze Žatce tuto překážku je jiné. Postup výroby spočívá v tom, že ječmen na slad se částečně nahrazuje pohankou a speciálními druhy prosa, lepek z ječného sladu se pak během výroby ještě odstraňuje.
PIVO CELIAJedenáctistupňový světlý ležák, obsah alkoholu je 4,5 %. Obsah lepku je méně než 0,5 mg/100 ml. Má všechny vlastnosti českého ležáku. |
"Obsah lepku je téměř nulový. Ale co je důležité, neztratila se tradiční chuť českého piva, protože postup je totožný jako při vaření běžného piva. A když jsem pivo sám ochutnal, musím říct, že proti naší jedenáctce je rozdíl jen minimální," prohlásil Vincík.