Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Trmický lihovar musí doložit, že nebude páchnout. Výroba se odkládá

  8:47aktualizováno  8:47
Obnovení výroby v trmickém lihovaru, který v minulosti řada místních i obyvatel nedalekého Ústí kritizovala kvůli šíření nepříjemného zápachu, se odkládá. Nový vlastník závodu totiž bude muset vypracovat takzvanou velkou studii EIA. Má ukázat, jaký vliv bude mít opětovný provoz na životní prostředí.

Trmický lihovar | foto: Martin Adamec, MAFRA

"Z dosud získaných informací vyplývá, že by provozem mohlo dojít k ovlivnění životního prostředí, a to zejména v oblasti ovzduší a vod," zdůvodnil mluvčí ministerstvo životního prostředí Matyáš Vitík.

Lihovar v Trmicích

Lihovar na výrobu bioetanolu z obilí v Trmicích fungoval od podzimu 2007 až do listopadu 2010, kdy firma PLP produkci ukončila. Prakticky celou dobu provozu si Trmičtí stěžovali na zápach.

"Byly to dva zápachy. Jeden byl z kvasného procesu a druhý ze sušení. To byl zápach, jako když spálíte pečivo," vzpomíná starostka Trmic Jana Oubrechtová.

V lednu 2011 poslal firmu PLP krajský soud kvůli dluhům 1,5 miliardy korun do konkurzu.

Letos na jaře koupila lihovar za 200 milionů firma Liberta Energy, která spadá pod britské konsorcium Liberta Corporation.

Starostka Trmic Jana Oubrechtová se obává především toho, že se historie bude opakovat. Lihovar už byl v provozu v letech 2007 až 2010, přičemž výrobu opakovaně provázel intenzivní zápach, na který si hlavně Trmičtí průběžně stěžovali. Oubrechtová tak žádá, aby obnovení závodu rizika zápachu co nejvíce snížilo.

K tomu má právě přispět současné rozhodnutí ministerstva, že projekt má významný vliv na životní prostředí. Resort se tak nespokojil s popsanými postupy výrobní technologie a opatřeními proti zápachu, jež investor uvedl v oznámení o svém záměru.

"Úpravy technologie mají za účel dosažení stabilního provozu s co nejnižšími vlivy na okolí," řekl MF DNES po zveřejnění záměru mluvčí Luděk Shýbal za firmu Liberta Energy, která lihovar od letošního jara vlastní a jež hodlá výrobu znovu rozjet.

Opětovné posouzení zabere měsíce

Ministerstvo nyní investorovi uložilo, aby důkladněji zpracoval části projektu, které se týkají právě ochrany ovzduší, ochrany vody a aby se majitel vypořádal s připomínkami obcí a institucí, jež se procesu EIA účastní.

"Ústecký kraj žádá, aby dokumentace obsahovala podrobnější informace o výrobním procesu, zaměřil se více na kritická místa, která mohou být příčinou zápachu," uvedla za Ústecký kraj zástupkyně ředitele krajského úřadu Monika Zeman.

Zahájení zkušebního provozu bylo plánováno na polovinu roku 2014, doplnění dokumentace k projektu však spuštění výroby zbrzdí. Její opětovné posouzení totiž zabere měsíce. Kladné stanovisko resortu k záměru je současně nutné k získání dalších povolení. Investor přitom počítal s tím, že všechna povolení získá do konce letošního roku.

Už teď je však jisté, že majitel lihovaru avizovaný termín nestihne. Lze předpokládat, že konečné stanovisko vydá ministerstvo životního prostředí nejdříve ve druhém čtvrtletí příští roku. MF DNES žádala mluvčího Shýbala v souvislosti s aktuálním rozhodnutím ministerstva o reakci, ale přes opakované snahy redakce mluvčího Liberta Energy nezastihla.

Vlastník ujišťuje, že lihovar páchnout nebude

Kladné stanovisko ministerstva v procesu EIA je nutné, aby si majitel závodu mohl opatřit stavební povolení na úpravy výrobních technologií a integrované povolení k zahájení zkušebního provozu.

"Orgánem příslušným k vydání či změnám integrovaného povolení je krajský úřad," uvedla mluvčí kraje Magdalena Hanáčková.

Vlastník lihovaru veřejnost dlouhodobě ujišťuje, že obnovení výroby se díky chystané úpravě technologií bez zápachu obejde.

"Budou doplněny dvě fermentační nádrže, jež umožní pravidelné střídání fermentačního procesu v jednotlivých nádržích," uvedl před časem příklad mluvčí Liberta Energy Luděk Shýbal. Nádrže se budou čistit ve čtyřdenních cyklech, což má znemožnit rozmnožení mikroorganismů způsobujících zápach.

Předchozím majitelem lihovaru byla firma PLP, která líh vyráběla v letech 2007 až 2010. Během této etapy byl lihovar pouze ve zkušebním provozu, povolení k plné výrobě nikdy nezískal. V listopadu 2010 PLP výrobu ukončila a zkrachovala, produkce v lihovaru od té doby stojí.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Jihočeské máslo od Madety bylo téměř vždy dražší než Alpenbutter od bavorské...
Policie dopadla zloděje, kteří ukradli a nejspíš prodali přes sto másel

Policie stíhá za krádež sto dvaceti kostek másla dvaatřicetiletou ženu z Litvínova a jejího o dvanáct let staršího komplice z Moravy. V říjnu společně ukradli...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Nepřijel mi taxík a chci odvézt domů, volal muž na 158. Skončil v cele

Pokutu až 200 tisíc korun může dostat muž, který v Teplicích opakovaně volal na tísňovou policejní linku. Stále dokola se dožadoval, ať ho policie odveze domů...  celý článek

Václav Morava u Krajského soudu v Ústí nad Labem.
Za zapálení bytu v Jirkově, v němž uhořeli dva lidé, dostal muž 15 let

Ústecký krajský soud poslal na 15 let do vězení Václava Moravu, který v únoru zapálil dveře bytu na sídlišti v Jirkově. V plamenech tam zemřeli dva muži,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.