Zahradník Josef Zalabák má na vinici ležící na svahu pod františkánským klášterem plné ruce práce. Postupně ji prochází a skrápí rostliny speciálním postřikem.
Po „tekutém dopingu“ ale nesáhl na základě vlastního uvážení. Poradila mu moderní technika.
Když se ve středu ráno podíval do mobilu, zjistil, že městskou vinici ohrožuje padlí, obávané houbové onemocnění rostlin, a že je tedy potřeba se proti němu začít bránit. „Péče o vinici je teď o stupeň výš,“ pochvaluje si Zalabák technologického pomocníka.
Kadaňská radnice totiž začala využívat program Chytrá vinice. Ten pěstitelům radí, jak o vinici pečovat.
Je to v podstatě malá meteorologická stanice, která měří tři základní údaje - teplotu, vlhkost a srážky.
„Posbíraná data převede do modulu, který je zpracuje, a nám pak vyskočí potřebné údaje, abychom věděli, jak postupovat při chemické ochraně révy. Právě teď program vyhodnotil, že nastaly nejvhodnější podmínky pro výskyt padlí,“ přibližuje zařízení a mobilní aplikaci Miroslav Jancák z odboru životního prostředí kadaňské radnice.
Přístroj je na půlhektarové vinici připevněný k dřevěnému sloupku. Vyhodnocuje situaci z pohledu tří nejběžnějších chorob. Vedle zmíněného padlí je to ještě peronospora (plíseň révová) a botrytis (plíseň šedá).
Inspirace přišla z Moravy
„Právě ty nám úrodu likvidují nejvíce,“ podotýká Jancák. A vzápětí kontroluje na displeji svého mobilu nejnovější data z přístroje. Aktualizují se každou půlhodinu.
Využít je přitom může kdokoli. Město totiž nechalo na své webové stránky umístit ikonu, skrz kterou se na ně lze proklikat. „Nechceme si ty informace nechávat jen pro sebe. Můžou pomoci i blízkým zahrádkářům,“ říká Jancák.
Město se inspirovalo na Moravě u jednoho z tamních vinařů. „Pořízení nás i se servisem vyšlo na 18 tisíc. V dalších letech už budeme platit jen servis,“ podotýká Jancák s tím, že v ceně jsou i konzultace.
„Společnost z Moravy nám radí, jak dělat postřiky či jaká přidávat hnojiva,“ prozrazuje zahradník Zalabák.
„Díky tomu programu tedy můžeme ušetřit peníze a zároveň necpat do rostlin tolik chemie. Když ty signály nejsou, tak ji prostě nepoužíváme,“ pokračuje Jancák.
Město už Malverinu prodává
Kadaň své víno vyrobené z odrůdy Malverina a s příměsí odrůdy Kerner řadu let používala jen jako pozornost pro návštěvy nebo s ním jezdila po cestovních veletrzích. Neustálá poptávka lidí ale radnici dovedla k tomu, že ho zhruba před dvěma roky začala i prodávat.
Lahve opatřené vlastní etiketou jsou k dostání zatím jen na dvou místech - v informačním centru a v jedné z místních vinoték. Cena jedné lahve, kterých Kadaň ročně naplní přes tisíc, se pohybuje kolem 200 korun.
„Zájem je obrovský. Myslím, že když si teď budete chtít nějaké koupit, nepochodíte,“ odhaduje Jancák. I proto chce město zřídit vinice na dalších pěti hektarech půdy.
„Letos se nám podařilo domluvit se s jedním zemědělcem a pronajali jsme si od něj dva hektary. Ty budeme postupně osazovat. Rozjednané máme i jedno tříhektarové pole. U toho ale zatím nedokážu říct, kdy bychom na něm mohli začít pracovat. V jeho případě je totiž potřeba domluvit se se Státním pozemkovým fondem a jednání se táhnou,“ prozrazuje Jancák.
I tyhle vinice mají využívat novou techniku. „Pak bude zajímavé sledovat výstupy z modulu, protože vinice budou každá někde jinde, takže se může stát, že na každé nám to bude hlásit něco trochu jiného,“ podotkl Jancák.