Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Sasku vypukla sezona chřestu, vynikající chuť má i ten levnější

  14:31aktualizováno  14:31
Chřestová sezona v Sasku je v plném proudu. Nejčerstvější chřest, jehož regenerační a léčivé účinky znali lidé už před tisíci lety, lze koupit na místních farmách nebo u nesčetných stánků ve městech i podél cest.

Regenerační a léčivé účinky chřestu znali lidé již před tisíci lety. | foto: Profimedia.cz

Kilogram nejkvalitnějšího chřestu od firmy Buschmann und Winkelmann stojí 8 až 9 euro. Tolik stojí nejvyšší třída A, tedy 12 až 16 milimetrů silné výhonky.

Jak uvařit omáčku k chřestu

Na přípravu omáčky k chřestu jsou potřeba tři žloutky, víno, máslo, špetka soli, cukru, pepř.

Žloutky a víno se ušlehají ve vodní lázni při maximální teplotě 70 °C.

Mezitím rozpustíte máslo, postupně přidáte a dochutíte solí, citronovou šťávou a pepřem.

"Musí být rovné, dlouhé, hlavička bílá, maximálně narůžovělá a zavřená," popisuje manažerka firmy Claudia Mikoschová kritéria, podle nichž lze špičkový chřest poznat.

Levnější třídy jsou štíhlejší, ohnuté, mají fialové hlavičky. V nejnižší kategorii mohou být výhonky i polámané. Ty se používají na polévku.

"To jsou ale jen 'míry krásy' dané Evropskou unií, jako je u modelek 90-60-90. S chutí to nemá nic společného. I ty štíhlejší výhonky mají stejně vynikající chuť," upozorňuje Mikoschová.

Jediné, na co si je podle ní třeba dát pozor, je to, aby byl chřest čerstvý. A pak ho dobře uvařit. Důležité je ho dobře a dostatečně hluboko oloupat, tak tři centimetry pod hlavičkou, jinak budete strávník bojovat s nepříjemnými tuhými vlákny.

Chřest se vaří v mírně osolené vodě tak, aby křehké hlavičky nebyly ponořené a rozvařené. Typicky se pak chřest podává s bramborem, plátky šunky a politý máslem nebo holandskou omáčkou. Tu lze v obchodech sehnat již hotovou za jedno euro.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Jiří Piramovský u řopíku poblíž výstaviště v Lounech.
Bunkr v Lounech před válkou postavili za den, jeho oprava potrvá déle

Pouhý den trvala před 80 lety výstavba řopíku na výstavišti v Lounech. Uvedení bunkru do původního stavu však potrvá mnohem déle – několik týdnů. Opravy...  celý článek

Testování buggyry na autodromu v Mostě.
Spory kvůli protihlukové vyhlášce v Mostě skončí pravděpodobně u soudu

Protihluková vyhláška v Mostě platí více než půl roku, přesto si lidé dál stěžují na hluk hlavně z místního autodromu. Město už uložilo kvůli porušování...  celý článek

Bezdomovecký příbytek pod Wilsonovým lesem v Brně.
Bezdomovec nechtěl odejít zpod mostu, na policisty vytáhl nunčaky

S pouty na rukou odváděli ve čtvrtek policisté bezdomovce, který nechtěl opustit své obydlí pod mostem v Teplicích. Muž přitom sám policii přivolal, aby...  celý článek

Avokádové quacamole
Avokádové quacamole

Rychlovka, kterou zvládne a miluje každý.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.