Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si velikonoční chléb podle receptu saského pekaře

  8:03aktualizováno  8:03
K saským Velikonocům patří speciální chléb. Seženete ho v pekárnách i cukrárnách. Kdo má rád vánoční štolu, určitě si pochutná. Oproti této lahůdce je pečen z lehčího těsta, kalorický je ovšem stejně.

Drážďanský pekař Thomas Scheinert je jedním z těch, kteří dělají velikonoční chléb. | foto: Andrea AngermannováMF DNES

Velikonoční chléb byl pro Sasy jídlem pro skutečný svátek. Po půstu se jim pečivo bez másla už zajídalo. Velikonoční chléb se směl péct i o masopustu díky takzvanému Listu o másle, který vydal papež Innocenc VIII. (1432 - 1492). 

Recept na velikonoční chléb

Světlá hladká mouka 8 kg
Cukr 1,2 kg
Mléko plnotučné v prášku 0,15 kg (nebo 1,1 litru mléka)
Sůl 0,15 kg
Citronová kůra 0,3 kg
Hořké mandle 0,2 kg
Sladké mandle 0,2 kg
Kousky kandovaného pomeranče 0,2 kg
Kousky kandovaného citronu 2 kg
Máslo 2 kg
Margarín 0,5 kg
Stoprocentní máslový tuk 0,1 kg
Hrozinky 4 kg
Kvasnice 0,5 kg
Mléko 2 litry
Skořice a rum

"Je potřen meruňkovou marmeládou a přelitý cukrovou polevou," říká pekař Thomas Scheinert.

"Ono se to církvi také náramně hodilo, protože potřebovala peníze a každý pekař musel za povolení péci chléb pořádně zaplatit. Díky penězům od pekařů církev pak postavila kostel ve Freiberku," poznamenal majitel historické pekárny a cukrárny na drážďanské Landstrasse 64.

Tradice z roku 1898 se zde dodržují dodnes. Vybavení a staré pece sice nahradily nové, ale originální receptury rodina střeží před konkurencí stále.

"Pečeme jen z kvalitních místních produktů, ovšem mák vozíme z Čech, kde je podle našich zkušeností nejlepší," pochvaluje si Scheinert.

Kromě velikonočního chleba v pekárně právě voní nadýchaní beránci a čokoládou polévané piškoty. Místní specialitou jsou slunéčka sedmitečná z piškotu zdobená čokoládou a malé figurky zvířat vyrobené z pralinek. Chloubou jsou pak velká čokoládová vejce s dokonale hladkým mramorovým povrchem.

"Ten oranžový nádech v černé, to je pomerančová čokoláda. Uvnitř vejce jsou opět různé druhy pralinek," doplnil mistr pekař.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Krajský soud v Ústí nad Labem.
Bývalé vedení Úštěku před soudem čelí obžalobě z dotačního podvodu

Ústecký krajský soud projednává případ dotačních podvodů za 16 milionů korun. Obžalovaný je bývalý starosta Úštěku Bohumír Jasanský, jeho místostarostka a...  celý článek

Lupič přepadl ženu kvůli kabelce (ilustrační snímek).
Muž srazil důchodkyni k zemi, kopl ji do zad a utekl s jejími taškami

Policie v Mostě obvinila třiadvacetiletého mladíka, který před nádražím přepadl a oloupil seniorku. Srazil ji k zemi a utekl s jejími nákupními taškami....  celý článek

Ředitel gymnázia měl údajně obtěžovat studentky. Soud mu vyměřil tříletou...
Ústí chce udržet učitele v problémových čtvrtích, dostanou peníze navíc

Vulgárním nadávkám i vyhrožování násilím neustále čelí učitelé základních škol v ústeckých čtvrtích Předlice a Mojžíř, které patří k vyloučeným lokalitám....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.