Velikonoční chléb byl pro Sasy jídlem pro skutečný svátek. Po půstu se jim pečivo bez másla už zajídalo. Velikonoční chléb se směl péct i o masopustu díky takzvanému Listu o másle, který vydal papež Innocenc VIII. (1432 - 1492).
Recept na velikonoční chlébSvětlá hladká mouka 8 kg |
"Je potřen meruňkovou marmeládou a přelitý cukrovou polevou," říká pekař Thomas Scheinert.
"Ono se to církvi také náramně hodilo, protože potřebovala peníze a každý pekař musel za povolení péci chléb pořádně zaplatit. Díky penězům od pekařů církev pak postavila kostel ve Freiberku," poznamenal majitel historické pekárny a cukrárny na drážďanské Landstrasse 64.
Tradice z roku 1898 se zde dodržují dodnes. Vybavení a staré pece sice nahradily nové, ale originální receptury rodina střeží před konkurencí stále.
"Pečeme jen z kvalitních místních produktů, ovšem mák vozíme z Čech, kde je podle našich zkušeností nejlepší," pochvaluje si Scheinert.
Kromě velikonočního chleba v pekárně právě voní nadýchaní beránci a čokoládou polévané piškoty. Místní specialitou jsou slunéčka sedmitečná z piškotu zdobená čokoládou a malé figurky zvířat vyrobené z pralinek. Chloubou jsou pak velká čokoládová vejce s dokonale hladkým mramorovým povrchem.
"Ten oranžový nádech v černé, to je pomerančová čokoláda. Uvnitř vejce jsou opět různé druhy pralinek," doplnil mistr pekař.