Restaurace s minipivovarem na náměstí v Krásné Lípě otevře poprvé o víkendu. | foto: Křinický pivovar

V Krásné Lípě se bude opět vařit pivo, minipivovar nabídne Falkenštejn

  • 2
V Ústeckém kraji vznikl nový minipivovar. Sídlí na náměstí v Krásné Lípě a nabídne tři druhy piv s názvem Falkenštejn. Světlý 11° ležák, řezaný dvanáctistupňový ležák a černý 14° speciál zrají v tancích od půlky června a o víkendu je poprvé ochutnají hosté pivovarské restaurace.

"Pro pivo jsme hledali název, který bude mít vazbu k regionu Českosaského Švýcarska a bude srozumitelný jak pro Čechy, tak pro Němce. V Saském Švýcarsku je Falkenštejn známý pískovcový útvar ve skalním masivu Schrammsteine, na české straně jsou to romantické pozůstatky skalního hradu u Jetřichovic," přibližuje jeden ze zakladatelů společnosti Křinický pivovar Jiří Rak.

Krásnolipské pivo

Nový Křinický pivovar stojí na místě restaurace, kterou zachytil snímek z roku 1903.

V Krásné Lípě se bude pivo vařit po více než šedesáti letech. Od roku 1877 ho tam vyráběl Krásnolipský pivovar, který stával severně od náměstí.

Poslední várky uvařil majitel Kornelius Häusler již pod národní správou v roce 1949.

Budovy padly v 60. letech, na jejich místě dnes stojí sídliště.

Křinický pivovar zatím počítá s výrobou do tisíce hektolitrů piva za rok. Produkce bude zaměřená na tradiční spodně kvašené ležáky.

"Naším záměrem není vařit široké portfolio pivních druhů. Chceme mít dva základní druhy a k tomu příležitostně nějaký speciál," popsal další ze společníků a provozní manažer pivovaru Radim Burkoň.

Pivo zatím jen v pivovarské hospodě

Garantem kvality podle něj bude vrchní sládek Oldřich Koza.

"Je to zkušený a respektovaný pivovarský odborník, který pivo vaří přes 30 let. Bude dohlížet na výrobu piva a připravovat jednotlivé recepty," poznamenal Burkoň.

Pivo Falkenštejn bude zatím čepovat pouze lokál Křinického pivovaru, který je spojený přímo s technologickou částí pivovaru.

"V budoucnu počítáme i s malou regionální sítí odběratelů našich piv, hlavně z řad hoteliérů a restauratérů na obou stranách hranice," přiblížil Burkoň další plány.