Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Na festival ve Varnsdorfu směla jen piva silnější než 17°, točilo se i do panáků

  • 2
Ve Varnsdorfu bylo o víkendu možné ochutnat nejsilnější piva z celého světa. Jejich festival pod názvem Pivní valentýnský masakr uspořádal místní malý pivovar Kocour. Příležitost využila více než tisícovka lidí.

"Myslíme si, že silnější piva patří k zimě právě díky vyššímu obsahu alkoholu," řekl jeden ze zakladatelů pivovaru Jan Kočka.

Z českých piv se představila sedmnácti- a vícestupňová, ze zahraničních ta s obsahem alkoholu vyšším než osm procent. Mezi nejsilnější patřila Imperial Pilsner 20°, Primátor 21°, Primátor 24° tmavé a Schneider Weisse Eisbock 26°.

Z lahvových piv představili ve Varnsdorfu nejsilnější slovenské pivo Brokát B27 Old Beer. Nejsilnější piva mají až 19 procent a pijí se po panácích.

"Teď už to je u některých návštěvníků opravdu ten masakr," řekl v narážce na název akce Kočka.

Kocour představil nejhořčejší české pivo

Pivovar Kocour začal fungovat v roce 2008 a od té doby se veze na vlně spotřebitelském zájmu, který přeje menším pivovarům. Loni vyexpedoval zhruba 3 000 hektolitrů piv a prodeje chce dál zvětšovat. Výrazně sází na ovocná piva nebo alespoň na pivní druhy, které nejsou pro české pivovary typické.

U příležitosti festivalu v pivovaru představili i nejhořčejší české pivo. Spoluautorem receptu piva Kocour Quarterback je Yuseff Cherney z pivovaru Ballast Point ze San Diega.

Ochutnávku silných piv doplňovala přehlídka regionálních výrobků a masopustních lahůdek Kocouří Masopust, kde se představila desítka regionálních řezníků z Česka, Německa a Polska.

Další akci pro veřejnost chystá pivovar Kocour na 30. dubna. Na čarodějnický večer zde připravují Kocouří kouř.