Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Moštu bude méně. Jabloně na jaře pomrzly, hodně jich poničily i kroupy

  8:03aktualizováno  8:03
Úroda jablek, z nichž zahrádkáři i pěstitelské firmy dělají mošt, není příliš dobrá. V severních Čechách ho bude letos méně než v minulých letech. Ceny za zpracování jablek ale zůstávají stejné jako loni - 4 koruny za kilogram.

Marcela Klepáčová z LoPe Fruit na Lovosicku při práci na výrobě moštu. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Lisováním jablek vzniká lahodný nápoj, který je zdrojem mnoha vitaminů, přírodního cukru, vlákniny a ovocných kyselin. Jablečný mošt obsahuje řadu antioxidantů, posiluje imunitní systém, srdce a krevní oběh.

Fotogalerie

Většina severočeských sadařů je z letošní úrody jablek hodně zklamaná. „Hodně toho na jaře pomrzlo a zbytek poničily kroupy,“ stýská si například Petra Krausová, ředitelka LoPe Fruit ze Šepetel na Litoměřicku.

„Z pohledu moštaře byla letošní úroda výrazně menší. Máme o třetinu méně klientů než loni,“ potvrzuje Miroslav Chobotský z moštárny Českého zahrádkářského svazu v Litoměřicích.

Ta drobným pěstitelům nabízí výrobu surového moštu z vlastní úrody. „Ve Velké Dominikánské lisujeme každý víkend již od konce září a odhadujeme, že budeme mít otevřeno do 6. listopadu,“ doplňuje Chobotský.

Jablka v moštárně umyjí, rozdrtí, vylisují a stočí do dovezených nádob. Minimální množství, které si zákazníci musí přivézt, je alespoň 60 kilogramů.

Regionální potravina kraje

Moštovat lze také v Šepetelích. „S lidmi, kteří v okolí mají zahrádky, se vždy domluvíme tak, aby jich jeden den bylo víc,“ vysvětluje ředitelka Petra Krausová.

„Vylisovaný mošt stáčíme do třílitrových krabic. Loni jsme zkoušeli i pětilitrové, ale zákazníci preferovali ty menší,“ dodává

Zemědělsko-potravinářská firma LoPe Fruit se ale hlavně soustředí na výrobu moštu z vlastních sadů. Obhospodařuje celkem 87 hektarů, na kterých pěstuje osm odrůd jabloní.

„Mošt vyrábíme hlavně z odrůd Idared, Jonagold, Rubín, Šampion a Melodie,“ vypočítává Krausová. Kromě čistě jablečného moštu připravují v Šepetelích také různé speciality.

„Začali jsme kombinovat jablko a zázvor. Lidem to chutnalo, bylo to žádané. Pak jsme zkusili jablečno-rakytníkovou šťávu s dužinou. S tímto nápojem jsme letos dokonce vyhráli titul Regionální potravina Ústeckého kraje,“ pyšní se.

„Dále vyrábíme jablko s aronií, což je keř s černými peckovitými plody, a od letoška také jablko-červený rybíz,“ pokračuje Krausová.

Surovina k výrobě koncetrátu

Veškerá produkce firmy směřuje na český trh, do zahraničí zatím nevyváží. „Do budoucna bychom chtěli exportovat na Slovensko, ale zatím k tomu nedošlo,“ doplňuje.

Jablečný mošt není jen nápoj, ale je to také důležitá surovina k výrobě mnohých potravin. Své o tom vědí v Trávčicích. Jablka tam lisují a z moštu vyrábí ovocný koncentrát.

„Ten se používá k výrobě alkoholických i nealkoholických nápojů, nebo se dá naředit podobně jako sirup. Rozdíl je v tom, že koncentrovaná ovocná šťáva je čistě z přírodních látek, kdežto v běžném sirupu najdete všechno možné,“ vysvětluje obchodní ředitel společnosti Severofrukt Václav Perger.

„Jablka vykupujeme z našeho regionu, ale i z větší dálky. Česká jablka od drobných pěstitelů bereme nejraději, mezi našimi zákazníky je o ně největší zájem,“ doplňuje ředitel Perger.

Ceny jsou závislé na nabídce a poptávce a pohybují se od 1,50 do 1,80 koruny za kilogram.

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Bunkr u lounského výstaviště.
Louny oživí předválečný bunkr u výstaviště, poslouží jako muzeum

Předválečný bunkr, který se nachází poblíž lounského výstaviště u řeky Ohře a jenž se pomalu rozpadá, má šanci na oživení. Radnice v něm totiž chce zřídit malé...  celý článek

Historik muzea Martin Krsek předvedl způsob jízdy na tomto unikátním bicyklu.
Muzeum objevilo cenné lehokolo z roku 1880, ve světě je jich jen deset

Muzeum města Ústí nad Labem objevilo ve svých sbírkách unikátní jízdní kolo z roku 1880, jakých je na světě jen deset. Bylo v depozitáři přes 80 let bez...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Houbařská sezona může zvýšit počet nakažených klíšťovou encefalitidou

Počet případů klíšťové encefalitidy na severu Čech podle odborníků letos oproti loňsku pravděpodobně vzroste. Číslo totiž může výrazně zhoršit právě...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.