"Z marketingového hlediska se snažíme na značce Klášterní tajemství zapracovat. Má sice bohatou historii, je poměrně proslulá, ale trošku upadá v zapomnění. V tuto chvíli se prodává ve stovkách hektolitrů, což je relativně málo," uvedl Josef Vejlupek, mediální zástupce likérky.
Klášterní tajemstvíSladký a silný bylinný likér se podle výrobce připravuje podle tradiční klášterní receptury. Historie likéru sahá až do dob, kdy se klášterní mnišské řády zabývaly pěstováním vína a sbíráním léčivých bylin. Sloučením obou ingrediencí vznikl nápoj, který zůstával dlouho vyhrazen pouze uzavřené mnišské komunitě. Základ Klášterního tajemství tvoří vinný destilát, cukr, alkohol a hlavně devatenáct pečlivě dávkovaných bylin domácího i orientálního původu. Přesné složení likéru je dodnes tajné. |
Klášterní tajemství je specifické tím, že při čtyřicetiprocentním obsahu alkoholu je nápoj hodně sladký. A ne každému vyznavači hořkých nápojů to vyhovuje.
"Pokud jde o recepturu, na tu se sahá málokdy. Půjde spíš o proměnu designovou a marketingovou. Diskutuje se také o tom, že by v Klášterním tajemství mohlo být méně cukru, bez změny receptury by se mohla změnit i barva směrem k tmavší či světlejší, ale k tomu nevidíme důvod."
"Na složení bylin se ale sahat nebude, celý nápoj by se tím rozhodil. Vyndáte jedno koření a už to celé chutná jinak," vysvětlil Vejlupek.
Na proměně likéru se podílí i psycholog
Podle jeho slov by likér, který se vyrábí v Krásném Březně, mohl projít proměnou už v letošním roce. "Každý týden o tom jedná tým lidí včetně psychologa a dalších odborníků," dodal Vejlupek.
Vejlupek také prozradil, že v archivu likérky je ukrytá řada dalších starých receptur a nejzajímavější jsou právě ty na bylinné likéry. "Jejich součástí jsou známé i méně známé byliny. Naše vývojové oddělení podle nich občas umíchá nějaké maceráty a pak je zajímavé to ochutnávat," poznamenal.
Podotkl ale, že ochutnávat lze jen po troškách, maceráty jsou totiž silně koncentrované a aby z nich vznikl nápoj, musí se ještě naředit a dosladit.
"Mnohdy jsou to opravdu nečekané chutě a vůně. Rozhodně to ukazuje, že naši předci byli mlsní a uměli to. Podle našich informací podobné nápoje kdysi míchali lékárníci a prý i mniši v klášterech," řekl Vejlupek. Doplnil ale, že na trh se v dohledné době ústecká likérka s žádným takovým nápojem nechystá.