Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Likéru Klášterní tajemství klesá odbyt, na obrodě značky pracuje i psycholog

  8:42aktualizováno  8:42
Klášterní tajemství, bylinný nápoj s více než stoletou tradicí, má projít změnami. Ústecký závod firmy Granette & Starorežná Distilleries není spokojen s tím, jak se prodává. Zkoumá se hlavně to, jak vylepšit design a marketing, na složení 19 tajných bylin prý firma sahat nebude.

Likér Klášterní tajemství má kvůli nižšímu prodeji projít proměnou. Je možné, že se do něj bude dávat méně cukru. | foto: Martin Adamec, MAFRA

"Z marketingového hlediska se snažíme na značce Klášterní tajemství zapracovat. Má sice bohatou historii, je poměrně proslulá, ale trošku upadá v zapomnění. V tuto chvíli se prodává ve stovkách hektolitrů, což je relativně málo," uvedl Josef Vejlupek, mediální zástupce likérky.

Klášterní tajemství

Klášterní tajemství - současná a nalezená archivní lahev z druhé světové války

Sladký a silný bylinný likér se podle výrobce připravuje podle tradiční klášterní receptury. Historie likéru sahá až do dob, kdy se klášterní mnišské řády zabývaly pěstováním vína a sbíráním léčivých bylin.

Sloučením obou ingrediencí vznikl nápoj, který zůstával dlouho vyhrazen pouze uzavřené mnišské komunitě.

Základ Klášterního tajemství tvoří vinný destilát, cukr, alkohol a hlavně devatenáct pečlivě dávkovaných bylin domácího i orientálního původu. Přesné složení likéru je dodnes tajné.

Klášterní tajemství je specifické tím, že při čtyřicetiprocentním obsahu alkoholu je nápoj hodně sladký. A ne každému vyznavači hořkých nápojů to vyhovuje.

"Pokud jde o recepturu, na tu se sahá málokdy. Půjde spíš o proměnu designovou a marketingovou. Diskutuje se také o tom, že by v Klášterním tajemství mohlo být méně cukru, bez změny receptury by se mohla změnit i barva směrem k tmavší či světlejší, ale k tomu nevidíme důvod."

"Na složení bylin se ale sahat nebude, celý nápoj by se tím rozhodil. Vyndáte jedno koření a už to celé chutná jinak," vysvětlil Vejlupek.

Na proměně likéru se podílí i psycholog

Podle jeho slov by likér, který se vyrábí v Krásném Březně, mohl projít proměnou už v letošním roce. "Každý týden o tom jedná tým lidí včetně psychologa a dalších odborníků," dodal Vejlupek.

Vejlupek také prozradil, že v archivu likérky je ukrytá řada dalších starých receptur a nejzajímavější jsou právě ty na bylinné likéry. "Jejich součástí jsou známé i méně známé byliny. Naše vývojové oddělení podle nich občas umíchá nějaké maceráty a pak je zajímavé to ochutnávat," poznamenal.

Podotkl ale, že ochutnávat lze jen po troškách, maceráty jsou totiž silně koncentrované a aby z nich vznikl nápoj, musí se ještě naředit a dosladit.

"Mnohdy jsou to opravdu nečekané chutě a vůně. Rozhodně to ukazuje, že naši předci byli mlsní a uměli to. Podle našich informací podobné nápoje kdysi míchali lékárníci a prý i mniši v klášterech," řekl Vejlupek. Doplnil ale, že na trh se v dohledné době ústecká likérka s žádným takovým nápojem nechystá.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Bezdomovecký příbytek pod Wilsonovým lesem v Brně.
Bezdomovec nechtěl odejít zpod mostu, na policisty vytáhl nunčaky

S pouty na rukou odváděli ve čtvrtek policisté bezdomovce, který nechtěl opustit své obydlí pod mostem v Teplicích. Muž přitom sám policii přivolal, aby...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Spory knihovnic vyvrcholily napadením, konfliktem se zabývá i policie

V městské knihovně v Lounech panuje dusná atmosféra. Příčinou je fyzické napadení mezi knihovnicemi, jímž vygradovaly dlouhodobé spory a údajná pracovní...  celý článek

Vchod problematického děčínského paneláku v Zelené ulici, jehož součástí je...
Nemáme kam jít, žehrají sociálně slabí nájemníci z domu hrůzy v Děčíně

Několikrát zde hořelo, před dvěma lety tu měli štěnice. Panelový dům v Zelené ulici je nejproblematičtějším domem v Děčíně. A ze tří městem vytipovaných domů...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.