První potravinová banka na severu Čech by měla pomoci se zásobováním jídla pro nezaopatřené.

První potravinová banka na severu Čech by měla pomoci se zásobováním jídla pro nezaopatřené. | foto:  Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Konec hladovění, nakrmit chudé má potravinová banka v Litoměřicích

  • 24
V Litoměřicích začíná fungovat sklad jídla, kterému končí trvanlivost a je ho potřeba brzy sníst. Tato potravinová banka, kterou mohou pro své klienty využívat azylové domy či charita, je vůbec první na severu Čech a třetí v zemi.

"Určitě je to dobrá věc, takový systém běžně funguje v celé Evropě," ocenil myšlenku vedoucí oblastní charity v Ústí nad Labem Marian Moštík.

POTRAVINOVÉ BANKY

V Česku zatím potravinové banky slouží jen v Praze a Ostravě. V Litoměřicích vzniká sklad v jednom z nevyužívaných domů bývalých kasáren Jiřího z Poděbrad.

V Litoměřicích se o vznik banky stará občanské sdružení Potravinová banka v Ústeckém kraji, jehož předsedou je oblastní vedoucí charitativní organizace Naděje Aleš Slavíček.

"Cílem je získávat zdarma zemědělské přebytky, přebytky produkce potravinářského průmyslu nebo neprodejné, i když poživatelné potraviny, ale také příspěvky shromážděné při veřejných sbírkách potravin v supermarketech, ve školách a podobně," vysvětlil Slavíček.

O odebírání potravin předběžně projevilo zájem asi pětadvacet humanitárních organizací v Ústeckém kraji. Především jsou to místní charity, pobočky Klokánku nebo organizace invalidů.

Další sdružení čekají na podrobnější informace, jak bude fungovat celý systém a distribuce potravin. To je třeba případ právě ústecké oblastní charity. Mostecká charita už nyní využívá služeb potravinové banky z Prahy.

Z mostecké charity museli pro jídlo do Prahy

"O umístění skladu jsme jednali v několika městech, ovšem pouze Litoměřice našly ochotu podpořit tento projekt a za symbolické nájemné nalezly i vhodné prostory," uvedl Slavíček.

Občanské sdružení zatím tvoří pouze tři členové, jimž pomáhají dvě dobrovolnice. "Věřím, že v příštím roce se nám pro další rozvoj podaří zajistit i zaměstnance," řekl Slavíček.

"Jezdíme tam tak dvakrát do měsíce. Důležité jsou pro nás hlavně základní potraviny, jako rýže nebo těstoviny, které vydrží delší dobu a můžeme z nich připravovat postupně jídlo. Někdy bereme i sladkosti, což je spíš nadstandard, používáme je třeba jako odměny pro děti," popsala konkrétní využití banky Eva Čenkovičová z mostecké charity.