„V průběhu dozoru jsme zjistili, že není zásadním způsobem dodržována provozní hygiena a není prováděna dostatečná sanitace provozu, zařízení a provozního náčiní,“ uvedli pracovníci Krajské hygienické stanice (KHS) Ústeckého kraje.
Zázemí podniku bylo podle nich silně znečištěné mastnotou a zbytky potravin. Mrazáky a ledničky byly navíc značně opotřebované a poškozené.
V bistru byl špatně řešený pracovní prostor. „Docházelo zde ke křížení takzvaných čistých a špinavých cest, čímž vzniklo značné riziko kontaminace připravovaných pokrmů s následným ohrožením zdraví strávníků,“ napsali hygienici do závěrečné zprávy o kontrole.
Když do podniku přišli, objevili potraviny a polotovary v chodbě na podlaze, kde naměřili teplotu bezmála 25 stupňů Celsia.
V mrazáku ve skladu našli téměř sto kilogramů neoznačeného syrového masa. Nebylo tak možné zjistit jeho původ a datum spotřeby.
Provozovatel musel bistro okamžitě zavřít. Znovu otevřít ho může po odstranění všech závad a následném získání povolení od KHS. Od té také dostane pokutu. Její přesná výše zatím není známa. Hygienici v tuto chvíli nechtěli komentovat ani to, k jaké maximální sumě by se mohla vyšplhat.