„Čisticí prostředky nebyly uskladněny v uzavíratelné skříni, naopak byly uskladněny pod barovým pultem. V prostoru kuchyně byly zjištěny žíraviny uskladněné společně se znečištěnými utěrkami v regále, ve kterém byly uloženy i suché potraviny,“ popsali svá zjištění zaměstnanci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje.
V restauraci s výrobou hotových a minutkových pokrmů a stravování pro lázeňské hosty v klidové zóně Lázní Evženie nebyli kontroloři spokojeni s dodržováním provozní hygieny v celém stravovacím provozu.
„Kontrolou byly zjištěny silně znečištěné povrchy stěn, pokryté pavučinami a zařízení včetně povrchů chladicích a mrazicích zařízení, které přichází do styku s potravinami,“ uvedli.
„V prostoru za barem byly silně znečištěné povrchy stěn kolem kávovaru a protější stěny, bedna od PC, kabeláž, povrchy v prostoru, kde byly uloženy jednorázové obaly, topné těleso, barel, do kterého ústila odpadní trubice z kávovaru,“ dodali ve své zprávě.
V mrazicím zařízení v kuchyni našli špinavé a polámané šuplíky. V umývárně byly znečištěné vypínače a také WC bylo silně znečištěné, navíc mu chyběl kryt na splachování a u umyvadla na mytí rukou netekla teplá voda.
„V prostoru skladu potravin byl prach a nečistoty. V kuchyni byla uložena neočištěná zelenina v prostoru na mytí nádobí, v blízkosti mytí nádobí byla plocha na zpracování již očištěné syrové zeleniny,“ uvedli hygienici.
„V kuchyni nelze křížit čisté a nečisté pracovní činnosti, a to zejména v době, kdy je připravován výdej hotových pokrmů, který probíhá v bezprostřední blízkosti těchto činností,“ vysvětlili.
Mrazáky skrývaly prošlé maso i litry segedinu
V mrazicích zařízeních ve skladu potravin kontroloři našli syrové zamrazené maso s prošlým datem použitelnosti, zamrazené syrové maso skladované v rozporu s pokyny výrobce a pět kilo zamrazeného syrového masa neznámého původu.
Mrazáky skrývaly také hotové pokrmy v plastových nádobách, například pět litrů segedínského guláše nebo tři litry omáčky.
„Zjištěný stav nevylučuje možnost kontaminace potravin a připravovaných pokrmů, může dojít k pomnožení mikroorganismů a k tvorbě toxinů a tedy k ohrožení bezpečnosti pokrmů, čímž vzniká riziko ohrožení zdraví strávníků,“ konstatovali hygienici.
Nařídili proto provozovnu zavřít a vyčistit, vadné pokrmy a suroviny zlikvidovat. „Po odstranění závad musí provozovatel písemně požádat o znovuotevření provozovny,“ dodali kontroloři s tím, že za zjištěné nedostatky uložili provozovateli pokutu.