„V provozovně nebyly dodržovány předpisy pro potraviny, pokud jde o jejich uložení, ochranu před kontaminací, udržování stanovených teplot, které zabezpečí jejich zdravotní nezávadnost,“ uvádějí kontroloři z oddělení hygieny výživy z územního pracoviště v Chomutově.
„Za a pod technologickým vybavením byla zjištěna znečištěná podlaha a znečištěné stěny mastnotou, na stropech pavučiny a černá plíseň kolem oken. Koš na odpad byl silně znečištěn. V době kontroly bylo zjištěno skladování vzájemně neslučitelných potravin,“ doplňují.
Hygienici také zjistili závady v provozní hygieně a sanitaci.
„Byly zjištěny stavebně technické závady. V kuchyni není instalováno umyvadlo na mytí rukou. Není k dispozici samostatná šatna pro zaměstnance ani sklad potravin,“ píši kontroloři.
Potravinám hrozila kontaminace
V provozovně také nebyl vytvořen dostatečný prostor pro bezpečné provádění všech pracovních operací. Takzvané čisté a špinavé cesty potravin se křížily, takže to mohlo pokrmy kontaminovat a strávníkům způsobit zažívací potíže.
Kontroloři proto rozhodli o pozastavení činnosti přípravy, výroby a podávání teplých pokrmů až do odstranění závad.
Zároveň také nařídili sanitaci a dezinfekci zařízení a vybavení.