Třeba Bedřich Černoušek se synem Milošem přijeli jen kvůli tomu z České Lípy. Do Děčína je hnala zvědavost. „Vždycky jsem to chtěli ochutnat, ale není moc příležitostí. Když jsme viděli plakát, nerozmýšleli jsem se,“ říká Bedřich.
Ochutnali všechno, co mohli. Smažené červi i cvrčky. „Víc mi chutná červ,“ oznamoval Miloš. „Cvrček je masitější,“ oponoval Bedřich.
Shodli se, že obojí chutná jako krekry. „A výborně okořeněné, trochu slané, trochu pálivé,“ dodal Miloš.
Šéfkuchař Milan Václavík používá k dochucení i chilli. „Tohle je potemník brazilský,“ ukazuje na pánev, kam hodí hrst červů. Na pánvi to zasyčí a pochutina se v mžiku přestane kroutit.
„Je to podobný druh, který jedli účastníci soutěže Faktor strachu,“ přibližuje. Soutěžící je jedli živé. „To se ovšem nedoporučuje kvůli možným plísním,“ upozorňuje Václavík.
Objíždí republiku, vaří, propaguje hmyz jako jídlo a také o něm přednáší. Sám i vymýšlí recepty, třeba červi v karamelu s vanilkovou zmrzlinou, houskové knedlíky se sušenými moučnými červi, olivy plněné cvrčky na barevném pepři.
Hmyz k jídlu se podle něj těžko shání. „Není to státem uznaná potravina, jí se v podstatě na vlastní nebezpečí, i když žádné není. Nám dodává hmyz jeden chovatel, který ho krmí výhradně přírodními materiály,“ dodává Václavík.
V děčínském Pivovaru byl o pochutinu velký zájem. Ještě, než se v dětském koutku začalo smažit, stála před ním dlouhá fronta.
Hmyzí speciality doplnila africká hudba, domorodé tance, stánek s etno oblečením navrženým herečku Klárou Issovou, ukázka africké fauny, tématické výstavy fotografií. Akci navštívilo zhruba 1 700 lidí.
11 faktů a zajímavostí o hmyzu a entomofágiipodle šéfkuchaře Milana Václavíka:
|