Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Dotační úřad změní kvůli obviněnému primátorovi Ústí čestné prohlášení

17:04aktualizováno  17:04
Dotační úřad Severozápad změní kvůli obviněnému ústeckému primátorovi Vítu Mandíkovi čestné prohlášení, které se musí přikládat k žádosti o dotaci. Dosud musel statutární zástupce podepsat, že ho nestíhá policie. Úřad vyhoví námitkám Ústí, které za nynějších podmínek nemůže žádat o dotace, a text změní.

Ústecký primátor Vít Mandík | foto: Karel Pešek, MAFRA

Ústecká radnice zaslala dotačnímu úřadu právní rozbor, v němž argumentuje mimo jiné tím, že primátor není statutárním orgánem města.

"S tím lze teoreticky souhlasit. Je složité, kdo je vlastně statutárním orgánem města. U obchodních společností je to jasné, tam je to dáno zákonem o korporacích, u obcí nezná statutární orgán. Ačkoli zastupovat navenek má primátor," řekl předseda výboru Petr Navrátil.

Text prohlášení pochází z počátků regionálních operačních programů (ROP). Texty prohlášení u všech ale nejsou stejné. Například ROP Střední Čechy takové prohlášení podle mluvčí Martiny Semelkové nepožaduje. Mírnější text má i ROP Severovýchod.

"Respektujeme právní řád České republiky a zásady lidských práv a svobod, tudíž ctíme zásadu presumpce neviny. Čestné prohlášení příjemců tak odráží možné pravomocné odsouzení žadatele, jeho statutárního orgánu anebo člena statutárního orgánu," sdělila mluvčí ROP Severovýchod Silvie Špryňarová.

Úředníci připraví novou formulaci

Úředníci dotačního úřadu Severozápad teď připraví novou formulaci prohlášení a o názor požádají Ministerstvo pro místní rozvoj. Pokud ho odsouhlasí, prohlášení se podle Navrátila změní.

"Je možné prohlášení změnit pro nové výzvy, ne pro stávající," doplnil Navrátil. Stanovisko ministerstva by měl úřad získat v řádu týdnů. Další výzvy přitom vyhlásí zřejmě v červenci a v srpnu.

Ústí nad Labem má teď podle Navrátila několik možností. S podáním žádostí může počkat do letních výzev, nebo může podepsáním čestného prohlášení někoho pověřit.

"Teoreticky je podle právních názorů možné to, že by rada, potažmo zastupitelstvo rozhodlo, kdo ho bude v tomto případě zastupovat, a ten by to podepsal," uvedl Navrátil.

Město žádost o dotace podá řekl Mandík

Primátor Mandík řekl, že město žádosti o dotace podá. "Město Ústí nad Labem na podkladech k žádosti o dotace pracuje, žádosti řádně podá a předpokládám, že je i obdrží," uvedl Mandík.

Ústí nad Labem chce za evropské dotace opravit trolejbusové a autobusové zastávky. Úpravy mají stát 66 milionů korun, dotace může být až 85 procent. Kromě toho město plánuje i rekonstrukci plavecké haly až za 220 milionů korun.

Mandík je společně s dalším radním Josefem Macíkem z ČSSD obviněný ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušování povinností při správě cizího majetku v souvislosti s projektem vítání občánků. Policie chtěla obvinit i poslankyni Zuzanu Kailovou z ČSSD, která byla náměstkyní primátora. Sněmovna ji ale v úterý ke stíhání odmítla vydat (o Kailové zde).

Obvinění Mandíka a Macíka souvisí s projektem vítání občánků, které pro město do loňského března organizovala společnost Darothore. Podle policie z titulu své funkce neoprávněně umožnili získat společnosti majetkový prospěch a městu vznikla škoda nejméně milion korun (o obvinění zde).

Autoři: ,

Hlavní zprávy

Další z rubriky

Opravna železničních vagonů Ryko.
V nové děčínské hale dokážou opravit dvanáct nákladních vagonů naráz

Novou halu otevřela děčínská firma Ryko, která je jednou z největších evropských opraven nákladních železničních vozů. Hala stála přes šedesát milionů korun a...  celý článek

Testování buggyry na autodromu v Mostě.
Spory kvůli protihlukové vyhlášce v Mostě skončí pravděpodobně u soudu

Protihluková vyhláška v Mostě platí více než půl roku, přesto si lidé dál stěžují na hluk hlavně z místního autodromu. Město už uložilo kvůli porušování...  celý článek

Bývalá sladovna v Žatci je jednou z řady místních objektů, které by se mohly...
Žatec se příští rok v létě dozví, jestli jeho památky budou v UNESCO

Radnice v Žatci oznámila, že se v létě 2018 dozví, jestli se místní chmelařské památky dostanou na seznam světového dědictví UNESCO. Do té doby organizace...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.