Diskuze

Vědci pěstují ve skanzenu pravěkou pšenici, dokázala nahradit i maso

V archeologickém skanzenu v Březně u Loun pěstují vědci přes sedm tisíc let staré druhy pšenic. Na experimentálním poli zjišťují výnosy, kvalitu a chemické složení zrna v porovnání s moderní pšenicí setou.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PL

Málokdo si uvědomuje, že kupované ovoce a zelenina je téměř bez vitamínů, minerálů či stopových prvků. Čeho má naopak dost je chemie.

2 0
možnosti
PN

A kde se dá koupit pravěké zrno k setbě, že bych to rozhodil po poli? :-)

1 0
možnosti
SK

Asi, po světových hladomorech minulých staletí, si králové a panovníci Evropy dělali plodinové banky semen a puků. Takže nebyl problém, si prostě pytlík prostě vysít. Nakonec o této praxi už přeci psal Jules Verne, když popisoval pěstování obilí na Tajuplném ostrově. R^

0 0
možnosti
JN

J30a61n 33N52ě35m27e46c

23. 4. 2017 17:31

Kdyby pravěký člověk nejedl maso, nikdy by se k němu nepřidružil pes, také by člověk nezačal pěstovat domácí zvířectvo pro své pohodlí, aby nemusel za zvířaty běhat po lese a stepi. Takže nám nevěšte bulíky na nosy. Člověk je prostě všežravec a toho masa vždy spořádal dost a dost.

1 1
možnosti
JP

J31a33n 11P51a98v82e16l42k66a

23. 4. 2017 17:35

Pes byl ochočený až velmi pozdě a pochází z íránského vlka. Kosti, které se nacházely v pravěkých osídleních patřily šakalovi. Ale s tím masem máte pravdu.

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
KS

Jak vypadala pravěká mouka, to se může někdy hodit. Ale k čemu je dobré vědět, kolik dřeva je potřeba ke spálení zvířete?

1 0
možnosti
JP

J16a66n 83P29a15v88e75l40k81a

23. 4. 2017 17:26

Třeba aby se dalo podle zbytků popele odhadnout kolik lidí bylo tam spáleno. Kvůli zjištění hustoty obyvatelstva a délky pobytu na jednom místě.

0 0
možnosti
PN

P79a96v74e92l 10N81o68v79á42k

23. 4. 2017 17:01

Kde ty odrůdy vzaly dneska?

0 0
možnosti
ZT

Archeologické vykopávky? Stroj času?

0 0
možnosti
ZT

A co složení půdy? To na kvalitu zrna a obsah prvků v něm obsažených není důležité?

4 0
možnosti
JP

J36a51n 92P75a61v23e23l85k48a

23. 4. 2017 20:53

Jj. Tehdy se pěstovala na lesní půdě po žďáření a výnosy prý byly kolem 10-12 q/ha.

0 0
možnosti
TT

S tím tvrzením, že pravěký člověk neměl každý den na jídlo maso, bych byl opatrný. Vždyť to byli ti samí, ke kterým než se dostal vynález zemědělství, tak žili ze sběru a lovu. Ti si určitě dokázali k tomu zrní něco přiobstarat. :-)

2 0
možnosti
SD

Samozrejme krome te rostlinne stravy a ulovene zvere, tak i ruzne brouky, cervy etc. :D To jen moderni clovek vyradil ze sveho jidelnicku docele slusne mnozstvi zdroju cisteho proteinu.

0 0
možnosti
ZS

Já se těm našim předkům divím, že ztráceli čas nějakým pokrokem. Jedli zdravější jídlo, léčili se pouze přírodními prostředky, prostředí jim neznečišťoval žádný průmysl, většinu dne trávili na čerstvém vzduchu, zkrátka všechno bylo bio a eko. V takovéhle společnosti museli být (alespoň podle našich alternativních mudrlantů) přece všichni šťastní, v dokonalé kondici, prakticky neznali žádné nemoci a všichni se dožívali alespoň sta let.

4 1
možnosti
TM

Tak to jen opravdu podle alternativních mudrlantů. Zapomínáte na kojeneckou úmrtnost, necivilizační choroby jako mor, neštovice aj., případně války......jinak podle antropologů opravdu jedli eko, bio a byli v lepší kondici než současný člověk. Rozhodně neumírali kvůli tomu, že dýchali čistý vzduch;-)

0 0
možnosti
RL

Jak a kde vzali tak staré,geneticky odpovídající osivo? Jak zajistí, že nedojde ke křížení, pokud pěstují pšenice v naprosté blízkosti?

0 0
možnosti
RP

tak to by mě taky hodně zajímalo...asi se tam zajedu podívat na kole...

0 0
možnosti