- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Pan Hermanek ma sympatickeho konicka - vyrobu dzemu. Bavi ho to, muze davat volny prostor sve kreativite a financne je na teto cinnosti zcela nezavisly. V jeho pripade by velkoobjemova vyroba dzemu byla nesmyslem. Jednak by se musel vzdat sveho lukrativniho zamestnani, podstoupit prumyslova a trzni rizika a navic by se musel vzdat prave te kreativity, ktera ho bavi nejvice - rekneme si uprimne : kdo by si chtel mazat na chleba dzemy typu napriklad "merunka+visen+badyan" nebo "angrest+skorice+kardamon"? Ja tedy urcite ne ! To se hodi maximalne do nejakych kolacu...Ale jinak panu Hermankovi fandim !
Já ho chápu. Když má svůj byznys, který ho dobře živí a džemy mu dělají radost stejně jako někomu jinému chataření, rybaření nebo sport, tak proč by se hnal do budování nějaké fabriky, jak tady někteří "požadují" a věnoval tomu dalších 10 let svého života? Rozšíření výroby ho bude stát mnohem více času ne-li veškerý. Nemalé investice (úvěr) do výroby, skladování popř. rozvozu apod., zapojení nových zaměstnanců to všechno s nemalým rizikem, že to nemusí dopadnout tak dobře, jak se to teď v malém rýsuje.
Pokud má takovouto poptávku a ocenění, tak je riziko velmi malé... A hlavně to nemusí vyrábět vůbec on, může to licencovat. To bych ostatně i doporučil, určitě neinvestovat do nějaké vlastní minifabriky... Ať to pro něj podle jeho receptur vyrábí už nějaký zavedený výrobce, který má i distribuční kanály, může sedět v teple doma a jen bude dostávat poplatky z každé jedné sklenice...
Konstatuji, ze ceny dzemu v CR jsou vylozene prehnane. Ja kupuji ve Francii, kde ziji, velmi dobre dzemy v nejblizsi samoobsluze v prepoctu za 35,-Kc (jahodovy) nebo za 50,-Kc (malinovy), oboji v baleni 370 g. Jine nekupuji, chutove mi staci tyto dva. Vyjimecne pouzivam merunkovy dzem (v cene jahodoveho) na pripravu kolace s cerstvymi merunkami. - Jedinou vyjimku tvori brusinkovy dzem, ten si delam sam (ve Francii se tezko shani a stoji kolem 160,-Kc/200 g). Moje osobni receptura dava skvely vysledek, vyrabim jej z mrazenych svedskych lesnich brusinek s prisadou trosky koreni (jamajsky pepr, jalovec, hrebicek). Sklenicka me prijde na 20,-/25,-Kc. Nevim, jak vy, ale osobne si bez brusinkoveho dzemu nedokazi predstavit takova jidla jako svickova nebo zajic ci srnci na smetane !
Já se džem pro svou rodinu uvařím doma,vím,co do něj dávám a zužitkuji ovoce,které pěstuji bez postřiků.Nepoužívám hlavně žádnou chemii.
No o tom to právě je. Pokud to pán dělá v malém a pro radost dá se to dělat bez chemie a vysoce kvalitně.Hlavně když jsem výrobcem a zároveň konzumentem.Pokud by přešel na velkovýrobu už by byl jak problém s kvalitou tak s by se nejspíš neobešel ani bez chemie.Je to stejné jako srovnávat oběd uvařený doma manželkou, maminkou a podobně s tím v restauraci.Držím mu palce aby ho radost neopustili a nesklouznul do komerce na úkor kvality.
Byl jste někdy v "Restauraci"? Myslím v kvalitní, kde víte kdo vaří? To i ta manželka občas použije kostku bujónu, náhražku za svíčkovou a pod. Kuchař musí udělat poctivej vývar ať se děje co se děje.
Klobouk dolů, beru že na tom pán nechce zbohatnout a spíš se tím baví, ale proč to dělat tak aby byl v minusu? Copak by při zdražení třeba o 10 Kč na sklenici přišel o zákazníky? To určitě ne, tak proč to dělat takhle?
Protože mu to ekonomicky absolutně nemyslí, bohužel... Pokud by myslelo, tak by se jeho džemy dostaly k mnohem více lidem...
Takovou vyrobu jsme tady uz meli... .. pani taky odmitala a nakonec si na ni doslapl urad neco nasel a zakazal vyrobku... (nahoda? )
slogan "Nejlepší český džem se vaří v Radešíně" ... to mi připomnělo jeden židovský vtip ... u Roubíčka na obchodě s látkama visí reklamní tabule .. "Nejlepší látky na světě" ... Kohn, co má podobný obchod naproti, se zamyslí a vyvěsí tabuli .. "Nejlepší látky v ulici" - jinak protí výrobě džemů nic, když ho to baví ...
Už v titulku je uvedeno, že výroba džemů je pro pana Heřmánka jen koníčkem. Zřejmě ho více naplňuje a pracovně vytěžuje vedení jeho reklamní agentury. Proto nechápu komentáře o absenci jeho obchodních dovedností nebo o tom, že toho nevyrábí víc. Je to přece jeho koníček a tak radost z ocenění kvality jeho výrobku je jen příjemný bonus, spolu s pozitivními reakcemi ze strany malého okruhu konzumentů. Článek chápu jako skvělou zprávu o tom, že pořád to ještě jde, když se opravdu chce:)
Protože je to promeškaná obchodní příležitost a pro mě osobně je celkem bolestivé vidět promeškané dobré obchodní příležitosti a rovněž je podle mě škoda, že se takto oceňované džemy nemohou dostat většímu počtu lidí...
jj., džemy jsou v kurzu, začali jsme prodávat kdoule a jen se po nich zaprášilo, navíc nedá se mnohé ovoce právě vůbec koupit..
On je to trochu začarovaný kruh... jak začít vyrábět ručně dělané potraviny, když obchody jsou zaplaveny levnými náhražkami a lidé stále koukají nejdříve na cenu a pak na obsah. Prostě to musíte dělat jako hobby a budete to dotovat ze svého. Jinak to asi zatím nejde.