Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Markety odmítám, říká výrobce džemů oceňovaný na gurmánských Oscarech

Jan Heřmánek z Radešína na Ústecku vaří s manželkou už čtvrtým rokem džemy pojmenované po synovi Mlsný Filip. Přestože je to pro něj hlavně koníček, sklízí úspěchy na mezinárodní soutěži Great Taste Awards v Anglii. Nabídkám, aby výrobu rozšířil, se však šéf reklamní agentury brání.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J52a36n 16K18a82n40t 9351138588643

Pan Hermanek ma sympatickeho konicka - vyrobu dzemu. Bavi ho to, muze davat volny prostor sve kreativite a financne je na teto cinnosti zcela nezavisly. V jeho pripade by velkoobjemova vyroba dzemu byla nesmyslem. Jednak by se musel vzdat sveho lukrativniho zamestnani, podstoupit prumyslova a trzni rizika a navic by se musel vzdat prave te kreativity, ktera ho bavi nejvice - rekneme si uprimne : kdo by si chtel mazat na chleba dzemy typu napriklad "merunka+visen+badyan" nebo "angrest+skorice+kardamon"? Ja tedy urcite ne ! To se hodi maximalne do nejakych kolacu...Ale jinak panu Hermankovi fandim !

0/0
27.10.2015 16:14

T57o41m 65S87a66u66e72r 8367658322834

Já ho chápu. Když má svůj byznys, který ho dobře živí a džemy mu dělají radost stejně jako někomu jinému chataření, rybaření nebo sport, tak proč by se hnal do budování nějaké fabriky, jak tady někteří "požadují" a věnoval tomu dalších 10 let svého života? Rozšíření výroby ho bude stát mnohem více času ne-li veškerý. Nemalé investice (úvěr) do výroby, skladování popř. rozvozu apod., zapojení nových zaměstnanců to všechno s nemalým rizikem, že to nemusí dopadnout tak dobře, jak se to teď v malém rýsuje.

+4/0
27.10.2015 12:14

M87a24r57e13k 84K60a73l34i89n41a 3549724355508

Pokud má takovouto poptávku a ocenění, tak je riziko velmi malé... A hlavně to nemusí vyrábět vůbec on, může to licencovat. To bych ostatně i doporučil, určitě neinvestovat do nějaké vlastní minifabriky... Ať to pro něj podle jeho receptur vyrábí už nějaký zavedený výrobce, který má i distribuční kanály, může sedět v teple doma a jen bude dostávat poplatky z každé jedné sklenice...

0/−2
27.10.2015 12:18

J39a85n 92S63o89u41k90u14p 1744314576205

Licencování by pro něj byl konec koníčku, nedělal by nic jiného, než kontroloval. Asi nechápete, že on to CHCE sám vyrábět doma na koleně.

+1/0
27.10.2015 12:28

T58o64m 49S18a63u53e31r 8407648212574

Zkuste pochopit, že ten pán kterému tady snaživě stavíte byznys plán je zkušený podnikatel, jenž mimo byznys dělá, co ho baví a má z toho radost;-)

0/0
27.10.2015 12:31

M14a96r78e61k 77K68a33l13i68n40a 3479364795788

O to nepochopitelnější je, že nechytí tuto jasně ziskovou příležitost za pačesy...

0/−4
27.10.2015 12:41

J72a74n 90S91o82u49k35u54p 1744114196845

To je ale spekulativní, jestli by to byla zisková příležitost. Hlavně stále nechápu, proč to tak vnímáte, on nemá žádnou povinnost se tak chovat, nikdo ji nemá. Já třeba doma vařím pivo, myslím, že docela obstojně, ale stejně mě ani náhodou nenapadlo začít prodávat.

0/0
27.10.2015 14:37

J81a76r11o51s94l84a28v 38V87o66l20e79k 2233455511286

Vy jste z toho článku vůbec nic nepochopil .. tady nejde o receptury , i když budiž, jsou asi dobré. Tady o mravenčí ruční práci při výběru a zpracování ovoce.. na to se žádná licence udělat nedá. Ono s potravinami je to trochu jinak, než s nějkými iphony apod:-/

+1/0
27.10.2015 14:21

J88a79n 21K37a69n38t 9901778398473

Konstatuji, ze ceny dzemu v CR jsou vylozene prehnane. Ja kupuji ve Francii, kde ziji, velmi dobre dzemy v nejblizsi samoobsluze v prepoctu za 35,-Kc (jahodovy) nebo za 50,-Kc (malinovy), oboji v baleni 370 g. Jine nekupuji, chutove mi staci tyto dva. Vyjimecne pouzivam merunkovy dzem (v cene jahodoveho) na pripravu kolace s cerstvymi merunkami. - Jedinou vyjimku tvori brusinkovy dzem, ten si delam sam (ve Francii se tezko shani a stoji kolem 160,-Kc/200 g). Moje osobni receptura dava skvely vysledek, vyrabim jej z mrazenych svedskych lesnich brusinek s prisadou trosky koreni (jamajsky pepr, jalovec, hrebicek). Sklenicka me prijde na 20,-/25,-Kc. Nevim, jak vy, ale osobne si bez brusinkoveho dzemu nedokazi predstavit takova jidla jako svickova nebo zajic ci srnci na smetane !

0/0
27.10.2015 11:58

I80v71a31n59a 31M77á52l91k85o55v12á 4278442612180

Já se džem pro svou rodinu uvařím doma,vím,co do něj dávám a zužitkuji ovoce,které pěstuji bez postřiků.Nepoužívám hlavně žádnou chemii.

0/0
27.10.2015 19:21
Foto

P51e90t15r 63P20r78o47c97h17á65z94k89a 3802256532854

No o tom to právě je. Pokud to pán dělá v malém a pro radost dá se to dělat bez chemie a vysoce kvalitně.Hlavně když jsem výrobcem a zároveň konzumentem.Pokud by přešel na velkovýrobu už by byl jak problém s kvalitou tak s by se nejspíš neobešel ani bez chemie.Je to stejné jako srovnávat oběd uvařený doma manželkou, maminkou a podobně s tím v restauraci.Držím mu palce aby ho radost neopustili a nesklouznul do komerce na úkor kvality.

+2/0
27.10.2015 11:46

R32a21d57o14s55l16a38v 44K42l37a30u58d94a 5264718444592

Byl jste někdy v "Restauraci"?   Myslím v kvalitní, kde víte kdo vaří? To i ta manželka občas použije kostku bujónu, náhražku za svíčkovou a pod. Kuchař musí udělat poctivej vývar ať se děje co se děje.

0/0
27.10.2015 11:50

P29e27t46e84r 23J29a67r43m73u24š 4926361865701

Asi vás sklamem. Vo vacsine reštaurácií sa už vývar z dôvodu obsahu alergénov všemožného druhu nevarí.

0/0
27.10.2015 12:00

R76a42d68o78s15l86a57v 61K45l62a70u30d81a 5584888124892

Alergeny obsahuje v podstatě jakékoliv jídlo. Ve většině restaurací by nemohli vařit vůbec nic.

0/0
27.10.2015 12:02

P92e59t40e61r 96J16a11r18m90u88š 4696811905441

To nemám z vlastnej hlavy. Dosť veľa kamarátov pracujú ako kuchári (jeden ako šéfkuchár) v zahraničí. Štúdium a skladanie skúškok z obsahu alergénov nie je povinnos\ťou iba ich, ale aj čašníkov. Keďže vo vývare sa nachádzajú alergény v hojnom množstve, nevarí sa. Reštaurácia si nemôže dovoliť niekoho zabiť.

0/0
27.10.2015 12:17

M17a55r66e52k 26K35a47l65i56n11a 3669814835238

To je naprostý nesmysl. Jak by asi ve Vídni třeba dělali Tafelspitz? Z prášku??? Nebo jak by Italové dělali risotto??? ;-D;-D;-D

0/0
27.10.2015 12:20

R91a46d19o54s70l34a10v 76K56l19a79u36d67a 5694248974862

Nespletl jste si alergen s jeden? Alergen vadí pouze lidem, kteří mají na danou látku alergii. Pro ostatní je naprosto neškodný.

0/0
27.10.2015 12:20

J78a53n 27S63o74u25k15u72p 1754524376125

V podstatě tvrdíte, že vůbec nikde nikdo nic nevaří. Udělejte si jasno v tom, co je alergen.

+2/0
27.10.2015 12:27

M38a93r25e32k 86K25a54l78i25n21a 3669444405978

V každé jedné dobré restauraci se vývar vaří, už proto, že je potřeba k vaření mnoha dalších jídel...

0/0
27.10.2015 12:04
Foto

P56e72t88r 66P76r51o58c24h86á37z65k59a 3272306142814

Kolik takových restaurací je?10%nebo 20% víc bych ani neřekl. Ten zbytek je no jak to slušně říct...rychle vydělat s co nejmenšími náklady. Kde není konkurence tak je to dobré a klient a jeho zdraví je nám fuk.Bývala doba kdy jsem se zastavoval v restauracích na oběd, dneska to nedělám. Stačilo mi vidět co a s čeho někteří vaří a přešla mě chuť. Vím, že jsou i dobré restaurace a hospody, ale bohužel ne všude a je jich málo.Jinak s vámi souhlasím.

0/0
27.10.2015 17:11

P93e80t72r 73T27l24o64u14k80a53l 7694285702675

Klobouk dolů, beru že na tom pán nechce zbohatnout a spíš se tím baví, ale proč to dělat tak aby byl v minusu? Copak by při zdražení třeba o 10 Kč na sklenici přišel o zákazníky? To určitě ne, tak proč to dělat takhle?

+2/0
27.10.2015 11:32

M86a82r33e76k 68K42a82l18i75n84a 3529244175868

Protože mu to ekonomicky absolutně nemyslí, bohužel... Pokud by myslelo, tak by se jeho džemy dostaly k mnohem více lidem...V

0/−3
27.10.2015 11:39

R65a36d97o33s74l43a26v 84K70l65a79u42d18a 5844858324812

To že je v mínusu říká on. Psát do plátku který patří ministru financí že je v zisku, když DP tomu neodpovídá, by bylo velmi hloupé:-)

0/0
27.10.2015 11:45

P40e52t29r 49T81l36o49u61k71a97l 7844155862315

:-)

0/0
27.10.2015 11:48

T12o17m 76S47a53u55e45r 8527368502124

Jistě, do jiného plátku by to klidně napsal. Určitě si ministr financí diskuze idnes poctivě pročítá;-D

+1/0
27.10.2015 11:51

L21e66o95š 35D33v96o32ř52á13č22e71k 4876462830105

Říká, že je ZATÍM v minusu. Prostě se mu ještě nevrátily vstupní náklady, ale nespěchá na to na úkor zákazníků a své radosti z jejich radosti.

+1/0
27.10.2015 11:50

M57a70r13e44k 41K79a83l44i76n35a 3409474415768

Tímhle ekonomickým přístupem ani patrně nevrátí, přitom mohl dopřát marmaládu mnohem více lidem a ještě slušně vydělat...

0/0
27.10.2015 11:53

L45e86o25š 77D47v69o68ř53á36č47e11k 4626612820185

no právě že každý to nemá tak, že musí za každou cenu slušně vydělat, právě o tom celý článek je

+4/0
27.10.2015 11:56

M40a29r40e63k 53K96a74l48i91n19a 3319374325288

Dobře, tak jinak... Mohl dopřát potěšení ze skvělého a kvalitního džemu více lidem, když už jsou poctivě vydělané peníze tak "fuj"...

0/0
27.10.2015 12:06

L10e92o59š 89D75v67o34ř56á19č97e23k 4406142440655

Problém je v tom, že nejspíš nevíte, co je to koníček. Je to jako podivovat se nad včelařem, který má na zahradě úl, proč si nezaloží celou medovou farmu.

+3/0
27.10.2015 12:16

M43a78r27e10k 35K46a15l10i83n86a 3789694475338

Pokud by jeho med získával taková prestižní mezinárodní uznání a byl po něm ohromný převis poptávky, tak by to samozřejmě byl hřích nevyužít... Takové věci člověka nepotkávají tak často, aby jim pohrdl...

0/−1
27.10.2015 12:21

P68e26t42r 45N34i35v53n51i71c85k24ý 3822834195417

No a co? Jeho volba. On to je "hřích"? ;-D No tak ať hřeší.

+1/0
27.10.2015 12:33

P49a23v92e40l 82N57o40v14á36k 7962819936929

Takovou vyrobu jsme tady uz meli... .. pani taky odmitala a nakonec si na ni doslapl urad neco nasel a zakazal vyrobku... (nahoda? )

0/0
27.10.2015 11:26

T74o12m 95S97a85u32e50r 8817808932784

Kdepak, promyšlená konspirace.

+1/0
27.10.2015 11:30

M18a21r91e16k 40V85o52k61á95l 1676444735859

slogan "Nejlepší český džem se vaří v Radešíně"   ... to mi připomnělo jeden židovský vtip ... u Roubíčka na obchodě s látkama visí reklamní tabule .. "Nejlepší látky na světě" ...  Kohn, co má podobný obchod naproti, se zamyslí a vyvěsí tabuli ..   "Nejlepší látky v ulici"  ;-D    - jinak protí výrobě džemů nic, když ho to baví ...

+1/0
27.10.2015 11:17

M64a74r37e21k 15B48l52u41m60a75j68e89r 8268956603681

Už v titulku je uvedeno, že výroba džemů je pro pana Heřmánka jen koníčkem. Zřejmě ho více naplňuje a pracovně vytěžuje vedení jeho reklamní agentury. Proto nechápu komentáře o absenci jeho obchodních dovedností nebo o tom, že toho nevyrábí víc. Je to přece jeho koníček a tak radost z ocenění kvality jeho výrobku je jen příjemný bonus, spolu s pozitivními reakcemi ze strany malého okruhu konzumentů. Článek chápu jako skvělou zprávu o tom, že pořád to ještě jde, když se opravdu chce:)

+15/0
27.10.2015 11:14

M59a67r29e23k 31K70a65l33i73n50a 3549294975348

Protože je to promeškaná obchodní příležitost a pro mě osobně je celkem bolestivé vidět promeškané dobré obchodní příležitosti a rovněž je podle mě škoda, že se takto oceňované džemy nemohou dostat většímu počtu lidí...

+1/−3
27.10.2015 11:17

T40o38m 19S67a31u57e22r 8697758542354

Tak to vyrobte a zaplňte ty supermarkety sám, když je to pro vás bolestivé;-D

+5/−1
27.10.2015 11:22

M76a59r25e47k 50K68a55l11i36n17a 3759544725188

Já to neumím. Ale prostě je bolestivé vidět, že někdo, kdo by mohl, to z malicherných důvodů neudělá...

0/−3
27.10.2015 11:40

T93o18m 14S47a64u93e33r 8427358442404

Z jakých malicherných důvodů? Má svůj byznys, který ho dobře živí a džemy si dělá pro radost stejně jako někdo jiný jezdí na chalupu nebo hraje tenis. To musí jen proto, že to někomu chutná budovat fabriku a kašlat na něco co mu dlouhodobě šlape?

+4/0
27.10.2015 11:48

J79a57n 74S13o56u88k91u73p 1874534206495

Co je na tom malicherného? Nikdo nemá žádnou morální povinnost věnovat svůj život plnění obchodních příležitostí. Tenhle obchodní přístup přivede tuhle civilizaci jednou do pekla.

+2/0
27.10.2015 12:25
Foto

J85i32ř81í 97K28r70a27t64ě83n46a 1591372487187

Co by se stalo kdyby začal vyrábět na kšeft?

0/0
27.10.2015 11:29

J32a20n59a 12B43o33u79l16o69v20á 7800966791281

Nestíhal by vlastní práci, která ho živí, a z koníčka by se stala otročina. Naprosto ho chápu. Takhle si navaří pro potřebu vlastní rodiny a pro známé a fanoušky jeho práce a není na tom finančně závislý. Takže je to pořád jen koníček.

Hodně lidí, kteří začali vydělávat přes svého koníčka, bohužel po čase zjistí, že to už dávno koníček není a že to je jen koule u nohy. I když nese peníze.

+2/0
27.10.2015 12:13
Foto

J83i79ř83í 63K82r67a27t24ě82n95a 1151712187797

Naprosto s vámi souhlasím. Ten člověk má rozum.

+2/0
27.10.2015 12:20

P56a42v97e47l 63Š47e65b80e23s84t19a 4852698785618

Těch fanoušků by ale mohlo být o mnoho více...

0/0
27.10.2015 13:13

M70i27r30e90k 98Š79t13e61f95a54n 9799899179378

jj., džemy jsou v kurzu, začali jsme prodávat kdoule a jen se po nich zaprášilo, navíc nedá se mnohé ovoce právě vůbec koupit..

0/0
27.10.2015 11:13

J63o95s71e25f 10M59a37c22h42a42r41á61č12e66k 3981536952

On je to trochu začarovaný kruh... jak začít vyrábět ručně dělané potraviny, když obchody jsou zaplaveny levnými náhražkami a lidé stále koukají nejdříve na cenu a pak na obsah. Prostě to musíte dělat jako hobby a budete to dotovat ze svého. Jinak to asi zatím nejde.

+4/−1
27.10.2015 11:13

E97l47i62š21k77a 83K79u19č98e52r80o11v92á 7839562583533

Mám doma džemů vlastní výroby, že nevím co s nimi. baví to vyrábět, je to i dobrý, ale spotřeba moc velká není. kolikrát děláte palačinky, cukroví? to kečupy jsou podstatně úspěšnější.

+1/0
27.10.2015 10:59

R58a87d46o70s68l29a34v 58K83l86a58u47d77a 5454628514572

U nás je spotřeba obrovská. Klidně si namažu na chleba k snídani, nebo k svačině.

+2/0
27.10.2015 11:02

R80o52b54e26r85t 22P91a16c10i16n55a 7204499585831

Taky to doma už dělíme i podle ročníku. A zakazuju vařit čerstvé, dokud se něco nezpracuje. ;-D

Ale stejně uvařím příští sezónu další.

+1/0
27.10.2015 11:02







Najdete na iDNES.cz