Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Markety odmítám, říká výrobce džemů oceňovaný na gurmánských Oscarech

Jan Heřmánek z Radešína na Ústecku vaří s manželkou už čtvrtým rokem džemy pojmenované po synovi Mlsný Filip. Přestože je to pro něj hlavně koníček, sklízí úspěchy na mezinárodní soutěži Great Taste Awards v Anglii. Nabídkám, aby výrobu rozšířil, se však šéf reklamní agentury brání.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J82a10n 24K34a60n94t 9301878218983

Pan Hermanek ma sympatickeho konicka - vyrobu dzemu. Bavi ho to, muze davat volny prostor sve kreativite a financne je na teto cinnosti zcela nezavisly. V jeho pripade by velkoobjemova vyroba dzemu byla nesmyslem. Jednak by se musel vzdat sveho lukrativniho zamestnani, podstoupit prumyslova a trzni rizika a navic by se musel vzdat prave te kreativity, ktera ho bavi nejvice - rekneme si uprimne : kdo by si chtel mazat na chleba dzemy typu napriklad "merunka+visen+badyan" nebo "angrest+skorice+kardamon"? Ja tedy urcite ne ! To se hodi maximalne do nejakych kolacu...Ale jinak panu Hermankovi fandim !

0/0
27.10.2015 16:14

T91o72m 23S84a94u69e35r 8617618942274

Já ho chápu. Když má svůj byznys, který ho dobře živí a džemy mu dělají radost stejně jako někomu jinému chataření, rybaření nebo sport, tak proč by se hnal do budování nějaké fabriky, jak tady někteří "požadují" a věnoval tomu dalších 10 let svého života? Rozšíření výroby ho bude stát mnohem více času ne-li veškerý. Nemalé investice (úvěr) do výroby, skladování popř. rozvozu apod., zapojení nových zaměstnanců to všechno s nemalým rizikem, že to nemusí dopadnout tak dobře, jak se to teď v malém rýsuje.

+4/0
27.10.2015 12:14

M24a96r97e14k 32K98a34l57i79n91a 3859774505748

Pokud má takovouto poptávku a ocenění, tak je riziko velmi malé... A hlavně to nemusí vyrábět vůbec on, může to licencovat. To bych ostatně i doporučil, určitě neinvestovat do nějaké vlastní minifabriky... Ať to pro něj podle jeho receptur vyrábí už nějaký zavedený výrobce, který má i distribuční kanály, může sedět v teple doma a jen bude dostávat poplatky z každé jedné sklenice...

0/−2
27.10.2015 12:18

J14a71n 81S55o46u11k97u41p 1634854136285

Licencování by pro něj byl konec koníčku, nedělal by nic jiného, než kontroloval. Asi nechápete, že on to CHCE sám vyrábět doma na koleně.

+1/0
27.10.2015 12:28

T50o15m 55S51a78u66e69r 8977678132264

Zkuste pochopit, že ten pán kterému tady snaživě stavíte byznys plán je zkušený podnikatel, jenž mimo byznys dělá, co ho baví a má z toho radost;-)

0/0
27.10.2015 12:31

M30a37r95e94k 39K40a17l15i94n71a 3209904965528

O to nepochopitelnější je, že nechytí tuto jasně ziskovou příležitost za pačesy...

0/−4
27.10.2015 12:41

J16a24n 93S28o82u43k21u10p 1134584286115

To je ale spekulativní, jestli by to byla zisková příležitost. Hlavně stále nechápu, proč to tak vnímáte, on nemá žádnou povinnost se tak chovat, nikdo ji nemá. Já třeba doma vařím pivo, myslím, že docela obstojně, ale stejně mě ani náhodou nenapadlo začít prodávat.

0/0
27.10.2015 14:37

J38a23r28o17s52l17a10v 55V61o27l50e15k 2673105551796

Vy jste z toho článku vůbec nic nepochopil .. tady nejde o receptury , i když budiž, jsou asi dobré. Tady o mravenčí ruční práci při výběru a zpracování ovoce.. na to se žádná licence udělat nedá. Ono s potravinami je to trochu jinak, než s nějkými iphony apod:-/

+1/0
27.10.2015 14:21

J18a56n 40K24a57n98t 9711518748783

Konstatuji, ze ceny dzemu v CR jsou vylozene prehnane. Ja kupuji ve Francii, kde ziji, velmi dobre dzemy v nejblizsi samoobsluze v prepoctu za 35,-Kc (jahodovy) nebo za 50,-Kc (malinovy), oboji v baleni 370 g. Jine nekupuji, chutove mi staci tyto dva. Vyjimecne pouzivam merunkovy dzem (v cene jahodoveho) na pripravu kolace s cerstvymi merunkami. - Jedinou vyjimku tvori brusinkovy dzem, ten si delam sam (ve Francii se tezko shani a stoji kolem 160,-Kc/200 g). Moje osobni receptura dava skvely vysledek, vyrabim jej z mrazenych svedskych lesnich brusinek s prisadou trosky koreni (jamajsky pepr, jalovec, hrebicek). Sklenicka me prijde na 20,-/25,-Kc. Nevim, jak vy, ale osobne si bez brusinkoveho dzemu nedokazi predstavit takova jidla jako svickova nebo zajic ci srnci na smetane !

0/0
27.10.2015 11:58

I83v69a15n30a 34M46á76l37k12o93v85á 4868292132900

Já se džem pro svou rodinu uvařím doma,vím,co do něj dávám a zužitkuji ovoce,které pěstuji bez postřiků.Nepoužívám hlavně žádnou chemii.

0/0
27.10.2015 19:21
Foto

P51e90t87r 73P87r60o81c86h40á90z56k28a 3142536382504

No o tom to právě je. Pokud to pán dělá v malém a pro radost dá se to dělat bez chemie a vysoce kvalitně.Hlavně když jsem výrobcem a zároveň konzumentem.Pokud by přešel na velkovýrobu už by byl jak problém s kvalitou tak s by se nejspíš neobešel ani bez chemie.Je to stejné jako srovnávat oběd uvařený doma manželkou, maminkou a podobně s tím v restauraci.Držím mu palce aby ho radost neopustili a nesklouznul do komerce na úkor kvality.

+2/0
27.10.2015 11:46

R76a42d73o32s40l50a41v 92K13l38a39u97d61a 5934308364372

Byl jste někdy v "Restauraci"?   Myslím v kvalitní, kde víte kdo vaří? To i ta manželka občas použije kostku bujónu, náhražku za svíčkovou a pod. Kuchař musí udělat poctivej vývar ať se děje co se děje.

0/0
27.10.2015 11:50

P33e16t18e83r 76J85a27r12m81u73š 4386761285711

Asi vás sklamem. Vo vacsine reštaurácií sa už vývar z dôvodu obsahu alergénov všemožného druhu nevarí.

0/0
27.10.2015 12:00

R83a72d52o19s54l55a79v 59K11l58a93u70d59a 5304838344462

Alergeny obsahuje v podstatě jakékoliv jídlo. Ve většině restaurací by nemohli vařit vůbec nic.

0/0
27.10.2015 12:02

P70e30t90e80r 47J30a66r98m55u55š 4306571755131

To nemám z vlastnej hlavy. Dosť veľa kamarátov pracujú ako kuchári (jeden ako šéfkuchár) v zahraničí. Štúdium a skladanie skúškok z obsahu alergénov nie je povinnos\ťou iba ich, ale aj čašníkov. Keďže vo vývare sa nachádzajú alergény v hojnom množstve, nevarí sa. Reštaurácia si nemôže dovoliť niekoho zabiť.

0/0
27.10.2015 12:17

M26a83r66e55k 35K19a83l75i79n56a 3729144585888

To je naprostý nesmysl. Jak by asi ve Vídni třeba dělali Tafelspitz? Z prášku??? Nebo jak by Italové dělali risotto??? ;-D;-D;-D

0/0
27.10.2015 12:20

R15a36d95o27s56l37a67v 56K37l89a46u51d85a 5194988104592

Nespletl jste si alergen s jeden? Alergen vadí pouze lidem, kteří mají na danou látku alergii. Pro ostatní je naprosto neškodný.

0/0
27.10.2015 12:20

J12a34n 55S77o86u92k74u58p 1254614936495

V podstatě tvrdíte, že vůbec nikde nikdo nic nevaří. Udělejte si jasno v tom, co je alergen.

+2/0
27.10.2015 12:27

M43a18r42e70k 76K92a28l58i12n10a 3489454695558

V každé jedné dobré restauraci se vývar vaří, už proto, že je potřeba k vaření mnoha dalších jídel...

0/0
27.10.2015 12:04
Foto

P18e82t32r 73P76r79o95c70h79á13z21k28a 3432316682414

Kolik takových restaurací je?10%nebo 20% víc bych ani neřekl. Ten zbytek je no jak to slušně říct...rychle vydělat s co nejmenšími náklady. Kde není konkurence tak je to dobré a klient a jeho zdraví je nám fuk.Bývala doba kdy jsem se zastavoval v restauracích na oběd, dneska to nedělám. Stačilo mi vidět co a s čeho někteří vaří a přešla mě chuť. Vím, že jsou i dobré restaurace a hospody, ale bohužel ne všude a je jich málo.Jinak s vámi souhlasím.

0/0
27.10.2015 17:11

P74e72t16r 92T81l14o79u18k26a79l 7504575112845

Klobouk dolů, beru že na tom pán nechce zbohatnout a spíš se tím baví, ale proč to dělat tak aby byl v minusu? Copak by při zdražení třeba o 10 Kč na sklenici přišel o zákazníky? To určitě ne, tak proč to dělat takhle?

+2/0
27.10.2015 11:32

M19a18r40e26k 66K74a92l87i27n69a 3479464615678

Protože mu to ekonomicky absolutně nemyslí, bohužel... Pokud by myslelo, tak by se jeho džemy dostaly k mnohem více lidem...V

0/−3
27.10.2015 11:39

R65a74d83o37s42l68a73v 71K62l61a92u14d12a 5244578954382

To že je v mínusu říká on. Psát do plátku který patří ministru financí že je v zisku, když DP tomu neodpovídá, by bylo velmi hloupé:-)

0/0
27.10.2015 11:45

P48e68t94r 92T13l86o26u64k93a48l 7854545462555

:-)

0/0
27.10.2015 11:48

T45o52m 22S52a50u94e23r 8247428202464

Jistě, do jiného plátku by to klidně napsal. Určitě si ministr financí diskuze idnes poctivě pročítá;-D

+1/0
27.10.2015 11:51

L54e78o33š 62D72v77o39ř30á40č98e77k 4666732620875

Říká, že je ZATÍM v minusu. Prostě se mu ještě nevrátily vstupní náklady, ale nespěchá na to na úkor zákazníků a své radosti z jejich radosti.

+1/0
27.10.2015 11:50

M67a71r48e30k 86K26a26l16i57n60a 3889704165108

Tímhle ekonomickým přístupem ani patrně nevrátí, přitom mohl dopřát marmaládu mnohem více lidem a ještě slušně vydělat...

0/0
27.10.2015 11:53

L25e33o36š 83D56v57o18ř92á11č30e69k 4566342150565

no právě že každý to nemá tak, že musí za každou cenu slušně vydělat, právě o tom celý článek je

+4/0
27.10.2015 11:56

M67a84r48e89k 62K37a50l75i21n33a 3299374715758

Dobře, tak jinak... Mohl dopřát potěšení ze skvělého a kvalitního džemu více lidem, když už jsou poctivě vydělané peníze tak "fuj"...

0/0
27.10.2015 12:06

L11e82o17š 32D29v25o74ř50á81č27e14k 4786742700275

Problém je v tom, že nejspíš nevíte, co je to koníček. Je to jako podivovat se nad včelařem, který má na zahradě úl, proč si nezaloží celou medovou farmu.

+3/0
27.10.2015 12:16

M60a40r91e20k 59K89a75l50i80n53a 3729734565248

Pokud by jeho med získával taková prestižní mezinárodní uznání a byl po něm ohromný převis poptávky, tak by to samozřejmě byl hřích nevyužít... Takové věci člověka nepotkávají tak často, aby jim pohrdl...

0/−1
27.10.2015 12:21

P60e36t30r 45N27i10v47n61i33c14k89ý 3802264135317

No a co? Jeho volba. On to je "hřích"? ;-D No tak ať hřeší.

+1/0
27.10.2015 12:33

P85a82v62e79l 58N60o91v36á26k 7222849356419

Takovou vyrobu jsme tady uz meli... .. pani taky odmitala a nakonec si na ni doslapl urad neco nasel a zakazal vyrobku... (nahoda? )

0/0
27.10.2015 11:26

T35o78m 56S51a28u35e31r 8897828432574

Kdepak, promyšlená konspirace.

+1/0
27.10.2015 11:30

M69a79r97e17k 87V30o77k72á71l 1296944695209

slogan "Nejlepší český džem se vaří v Radešíně"   ... to mi připomnělo jeden židovský vtip ... u Roubíčka na obchodě s látkama visí reklamní tabule .. "Nejlepší látky na světě" ...  Kohn, co má podobný obchod naproti, se zamyslí a vyvěsí tabuli ..   "Nejlepší látky v ulici"  ;-D    - jinak protí výrobě džemů nic, když ho to baví ...

+1/0
27.10.2015 11:17

M92a97r63e68k 98B13l33u41m74a15j36e53r 8568476623891

Už v titulku je uvedeno, že výroba džemů je pro pana Heřmánka jen koníčkem. Zřejmě ho více naplňuje a pracovně vytěžuje vedení jeho reklamní agentury. Proto nechápu komentáře o absenci jeho obchodních dovedností nebo o tom, že toho nevyrábí víc. Je to přece jeho koníček a tak radost z ocenění kvality jeho výrobku je jen příjemný bonus, spolu s pozitivními reakcemi ze strany malého okruhu konzumentů. Článek chápu jako skvělou zprávu o tom, že pořád to ještě jde, když se opravdu chce:)

+15/0
27.10.2015 11:14

M80a40r12e49k 15K20a78l61i83n48a 3949444215628

Protože je to promeškaná obchodní příležitost a pro mě osobně je celkem bolestivé vidět promeškané dobré obchodní příležitosti a rovněž je podle mě škoda, že se takto oceňované džemy nemohou dostat většímu počtu lidí...

+1/−3
27.10.2015 11:17

T22o40m 18S45a57u29e71r 8627908792194

Tak to vyrobte a zaplňte ty supermarkety sám, když je to pro vás bolestivé;-D

+5/−1
27.10.2015 11:22

M25a93r73e71k 63K40a82l25i82n89a 3889924305158

Já to neumím. Ale prostě je bolestivé vidět, že někdo, kdo by mohl, to z malicherných důvodů neudělá...

0/−3
27.10.2015 11:40

T82o29m 11S83a60u17e88r 8297228922944

Z jakých malicherných důvodů? Má svůj byznys, který ho dobře živí a džemy si dělá pro radost stejně jako někdo jiný jezdí na chalupu nebo hraje tenis. To musí jen proto, že to někomu chutná budovat fabriku a kašlat na něco co mu dlouhodobě šlape?

+4/0
27.10.2015 11:48

J44a21n 89S42o28u28k48u31p 1394884256145

Co je na tom malicherného? Nikdo nemá žádnou morální povinnost věnovat svůj život plnění obchodních příležitostí. Tenhle obchodní přístup přivede tuhle civilizaci jednou do pekla.

+2/0
27.10.2015 12:25
Foto

J89i30ř17í 22K29r38a71t32ě47n86a 1401742107707

Co by se stalo kdyby začal vyrábět na kšeft?

0/0
27.10.2015 11:29

J77a40n71a 30B95o81u80l75o28v29á 7910816631701

Nestíhal by vlastní práci, která ho živí, a z koníčka by se stala otročina. Naprosto ho chápu. Takhle si navaří pro potřebu vlastní rodiny a pro známé a fanoušky jeho práce a není na tom finančně závislý. Takže je to pořád jen koníček.

Hodně lidí, kteří začali vydělávat přes svého koníčka, bohužel po čase zjistí, že to už dávno koníček není a že to je jen koule u nohy. I když nese peníze.

+2/0
27.10.2015 12:13
Foto

J49i70ř90í 26K66r24a20t63ě52n94a 1691892497697

Naprosto s vámi souhlasím. Ten člověk má rozum.

+2/0
27.10.2015 12:20

P57a57v79e25l 41Š57e50b18e59s18t92a 4422338245128

Těch fanoušků by ale mohlo být o mnoho více...

0/0
27.10.2015 13:13

M86i29r46e73k 10Š81t75e95f24a17n 9859599249868

jj., džemy jsou v kurzu, začali jsme prodávat kdoule a jen se po nich zaprášilo, navíc nedá se mnohé ovoce právě vůbec koupit..

0/0
27.10.2015 11:13

J76o60s15e41f 20M27a70c49h76a49r16á30č41e21k 3811336332

On je to trochu začarovaný kruh... jak začít vyrábět ručně dělané potraviny, když obchody jsou zaplaveny levnými náhražkami a lidé stále koukají nejdříve na cenu a pak na obsah. Prostě to musíte dělat jako hobby a budete to dotovat ze svého. Jinak to asi zatím nejde.

+4/−1
27.10.2015 11:13

E89l95i60š65k74a 32K25u49č86e81r60o65v18á 7559962353303

Mám doma džemů vlastní výroby, že nevím co s nimi. baví to vyrábět, je to i dobrý, ale spotřeba moc velká není. kolikrát děláte palačinky, cukroví? to kečupy jsou podstatně úspěšnější.

+1/0
27.10.2015 10:59

R81a57d86o11s23l95a40v 47K52l95a67u78d50a 5644238904822

U nás je spotřeba obrovská. Klidně si namažu na chleba k snídani, nebo k svačině.

+2/0
27.10.2015 11:02

R94o62b62e30r12t 37P88a91c32i45n19a 7824689935181

Taky to doma už dělíme i podle ročníku. A zakazuju vařit čerstvé, dokud se něco nezpracuje. ;-D

Ale stejně uvařím příští sezónu další.

+1/0
27.10.2015 11:02







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.