„Kdybych prodal to, co jsem tady už snědl, byl bych boháčem,“ směje se Vaňkát.
Ač strojař, k výrobě čokolády měl blízko. Pracoval totiž v dílně, která byla přidruženou výrobnou čokoládovny Diana.
„Vyráběly se tam mimo jiné i formy na čokolády. Po zániku Diany chtěla spousta lidí s výrobou začít a chodili se mě ptát, jak na to. A tak mě napadlo, že než radit, začnu vyrábět sám. Daří se nám, uživí nás to,“ svěřuje se Vaňkát.
Musel vychytat řadu much, vybrat kvalitní hmotu, a navíc vyhodnotit, co se nejlépe udrží na trhu. Dnes už firmička funguje osmým rokem.
„Naše čokoládové bonbony jsou opravdu kvalitní. Ono je v podstatě jedno, kolikaprocentní čokoládu používáte, na tom cukrovinkářská výroba nestojí. U té je nejdůležitější skloubit chutě čokolády s náplní. Můžete mít osmdesátiprocentní čokoládu a dáte do toho nevhodnou náplň a bonbon nebude dobrý. Jeden francouzský cukrovinkář na dotaz, jaká čokoláda je nejlepší, odpověděl, že ta, která je dobrá, a já se toho držím,“ líčí Vaňkát.
Z malé dílničky vychází statisíce bonbonů ročně
V jeho firmičce pracuje on a dvě zaměstnankyně. Při velkém frmolu vypomůže i Vaňkátova manželka. Dílna, ze které vycházejí čokoládové bonbony úžasné chuti a vůně, se nachází v nenápadném omšelém domku.
„U nás nehledejte žádné velké výrobní linky, jsme malá dílnička, ale ročně vyrobíme na tři sta padesát tisíc čokoládových bonbonů,“ popisuje Vaňkát.
Dvě dílny jsou opravdu malé, v teplém provozu se bonbony formují, ve studeném balí. Jsou nejrůznějších velikosti, tvarů i náplní, a některé dokonce ručně zdobené. Čokoládovou hmotu dováží Jaroslav Vaňkát z Belgie. Prý je to ta nejvhodnější pro česká ústa, která nemilují čokoládu příliš sladkou, ale ani příliš hořkou.
„Používáme maximálně třiapadesátiprocentní čokoládu na hořké bonbony, ale samozřejmě vyrábíme i mléčné. Některé náplně dovážím, jiné si vyrábíme sami,“ popisuje cukrovinkář.
Receptury vytvořili staří mistři
Náplně vlastní výroby si velmi cení. Receptury mu totiž vytvořili mistři svého oboru, staří technologové, kteří desítky let pracovali v dnes už zaniklých čokoládovnách.
„Oba už jsou po smrti, ale mně receptury zůstaly a pořád je používám,“ říká Vaňkát. Nabízí bonbony s náplní nugátovou, višňovou, s oříšky, a dokonce i se švestkovou náplní.
„Tu švestku buď někdo miluje, nebo ji nesnáší. Ale úspěch s ní máme, prodáváme ji třeba na letišti v Praze a někteří zákazníci ji speciálně vyžadují,“ chlubí se Vaňkát.
Čokoládu Jordan mlsouni v supermarketech nenajdou - prodává se ve specializovaných obchodech a Vaňkát vyrábí i na zakázku.
„Řada odběratelů si čokoládu bere nejen pro sebe, ale dává ji svým obchodním partnerům jako prezent. Naše čokoláda pak putuje do nejrůznějších koutů světa, ochutnali ji v Americe, v Asii, po celé Evropě a já mám velkou radost z toho, že všude chutnala a mám na ni jen kladné ohlasy. To potěší,“ dodává Vaňkát.