Vnitřní prostory Chrámu chmele a piva.

Vnitřní prostory Chrámu chmele a piva. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Hospodští budou moci čepovat pivo z Chrámu chmele dříve, než čekali

  • 0
Radnice v Žatci chce, aby se pivo z tamního Chrámu chmele čepovalo kromě domovské i v dalších restauracích. Zatím tomu brání pětiletá lhůta, což byla jedna z podmínek udělení dotace na tuto turistickou atrakci. Už za tři roky by ale vše mohlo být jinak.

Město se totiž nyní dohodlo s poskytovatelem dotace ROP Severozápad, že povinnou pětiletou lhůtu zkrátí o rok. Pivo z Chrámu chmele a piva by se tak mohlo čepovat v jiných podnicích a také na veřejných akcích mimo domovskou restauraci už v roce 2019.

„Chtěli bychom pivo nabídnout i do dalších restaurací, což by přineslo organizaci víc peněz. Máme poznatky, že o pivo mají majitelé podniků zájem,“ uvedl žatecký místostarosta Jaroslav Špička.

Chrám chmele a piva byl dokončen v roce 2012, pětiletá lhůta ale začala běžet až od loňska, kdy byla schválena závěrečná zpráva projektu.

Řídící výbor dotačního úřadu schválil zkrácení doby udržitelnosti na svém posledním zasedání, které proběhlo 16. února. Důvodem vstřícnosti výboru bylo právě to, že kvůli problémům v celém ROP Severozápad, kdy byl program kvůli machinacím zastavený, byly Žatci peníze proplacené a závěrečná zpráva schválena se zpožděním.

„Výbor do zkrácení lhůty udržitelnosti započítal dobu, po kterou příjemce nemohl svým jednáním a svou vůlí ovlivnit pozastavení procesu schvalování projektu,“ vysvětlil mluvčí dotačního úřadu Severozápad Pavel Žinčík s tím, že doba udržitelnosti se Žatci zkrátila o 374 dní.

Celkové náklady na Chrám chmele a piva činily 252 milionů korun, z ROP Severozápad přišla dotace 211 milionů korun.