Zájem o chov mají lidé v Ústeckém kraji zejména v tradičních zemědělských oblastech. Ilustrační snímek

Zájem o chov mají lidé v Ústeckém kraji zejména v tradičních zemědělských oblastech. Ilustrační snímek | foto: Martina Čermáková

Lidé se vracejí k chovu králíků. Chtějí ušetřit a jíst zdravé maso

  • 11
Na severočeských zahradách v posledních letech znovu začíná přibývat králičích kotců, roste i počet členů chovatelských spolků. Část lidí chce ušetřit za drahé potraviny v obchodech, jiní zase po skandálech s antibiotiky nedůvěřují masu z dovozu.

Zvyšující se zájem o chov králíků je v Ústeckém kraji patrný zejména v tradičních zemědělských oblastech, jako je Litoměřicko a Lounsko, kde okresní organizace evidují po třech stovkách členů a nespočet neorganizovaných chovatelů.

„Někteří lidé s chovem začínají proto, že chtějí ušetřit. Je to jako za války: kdo měl králíka, měl v neděli maso. Jiní naopak nedůvěřují potravinám z obchodů a raději si králíka či drůbež vychovají sami,“ říká místopředsedkyně krajského sdružení Českého svazu chovatelů Světlana Zvěřinová.

Přispívají k tomu i kauzy z posledních let, kdy veterináři zakázali dovoz některých masných výrobků. V červnu se třeba na černou listinu dostaly králičí hřbety z Číny, které byly plné nitrofuranů., tedy veterinárních antibiotik.

„I v českém malochovu lze ale narazit na závadné maso. Někteří neorganizovaní chovatelé na kvalitu nedbají a svá zvířata krmí kdečím,“ upozorňuje Zvěřinová.

Pro výstavy je dobrá kondice nutností

V případě organizovaných chovatelů, kteří mají kalendáře plné termínů výstav, je naopak dobrá kondice zvířat nutností. Péče o výstavní šampiony však není levná.

„Výstavní králík na vyšší úrovni stojí nejméně 150 eur, další peníze spolknou speciální granule a vitaminy,“ přibližuje Jiří Andrle z žitenické organizace chovatelů, která v sobotu pořádá velkou výstavu drobného zvířectva.

„Přijedou i vystavovatelé ze Saska, kde je spolkový život na daleko vyšší úrovni. U nás už se ale situace také zlepšuje, v naší organizaci máme dokonce i desetiletou dívku,“ přibližuje Andrle.

Na talíři končí i šampioni

Aby chovatelé získali dorost, navštěvují se zvířaty i školky. „Nedávno byly mezi dětmi trendem králíčci teddy, teď jsou to morčata. A nejen u dětí,“ říká Andrle. Morčata tak budou mít na žitenické výstavě samostatnou sekci.

„Je to svět sám pro sebe. Chovatelé svá morčata přihlašují přes počítač a během chvilky je plno. Pak žasnete, když je přivezou v peřince,“ usmívá se Andrle.

Ačkoli morče chutná jako králík a v Andách se považuje za delikatesu, čeští majitelé je nekonzumují. To chovatelé králíků tolik zábran nemají.

„Na talíři končí i šampioni. Nejraději mám svíčkovou z králíka a obalovaná jatýrka,“ přiblížil Andrle. Poznamenal, že jemnosti nízkotučného králičího masa propadli už Římané.