Učí v USA českou kuchyni. Chci české studenty na stáž, říká Texasanka

  9:39
Čechoameričanka Denise Mazal má v Texasu restauraci s českou kuchyní. Na stáže tam budou jezdit studenti z mostecké hotelovky, do Mostu naopak na zkušenou vyrazí američtí kuchaři. „Já sama učím kuchaře základy české kuchyně, ale vždy je lepší, když gastronomii zažijí na místě původu,“ říká Mazal.

Čechoameričanka Denise Mazal. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Čechoameričanka si před deseti lety založila restauraci v texaském městě Boerne nedaleko San Antonia, v níž se po celou dobu snaží propagovat českou kuchyni. Sama pak stojí za iniciativou začít spolupracovat se soukromou mosteckou hotelovkou Bukaschool.

Přestože propagujete českou kuchyni, tak mi to nedá se nezeptat, proč se vaše restaurace jmenuje Little Gretel (Mařenka)? Název mi evokuje spíš Německo...
Ačkoliv je česká kuchyně krásná a má velmi hluboké kořeny, její dědictví je v rámci USA i Texasu nepatrné. Když jsem začínala, věděla jsem, že budu vařit česká jídla, ale musela jsem se schovat trochu za německou nebo rakouskou kuchyni, která má v Americe přece jen větší zvuk. Stále se snažím, abych českou dostala do povědomí lidí alespoň před zmíněnou německou. V Texasu jsou k tomu ohromné podmínky. Je tu registrovaných více než 1,5 milionu lidí s českými kořeny. Čeština je po španělštině a angličtině třetí nejčastěji používaný jazyk. Dokonce i lidé, kteří už neumějí česky ani slovo a jejichž prapředci přišli do USA koncem předminulého století, jsou stále na vše české velice hrdí. Hodně lidí, kteří k nám zavítají, má právě buď české předky, nebo byli v Česku na dovolené a chtějí si zdejší chutě připomenout.

Jaká česká jídla ve své restauraci vaříte a která mají u návštěvníků největší úspěch?
Vaříme takovou tu klasiku. Svíčkovou s knedlíkem, pečenou kachnu se zelím, řízky, guláš. Ze sladkých jídel koláče, jahodové knedlíky. V nabídce máme ale i běžná americká jídla jako hamburgery. Ty na jídelním lístku prostě být musí. Američané jsou na ně zvyklí. Vždy ale vařím z těch nejlepších surovin. Když byl u nás v restauraci na stáži učitel technologie přípravy pokrmů Roman Sejval z Bukaschool, vařili jsme i španělské ptáčky nebo bramboračku. Jen lišky do ní stály v přepočtu dva tisíce korun. Stojí 55 dolarů za půl kila. Běžně je tedy tak moc nepoužívám. Když u nás ale vaří nějaký český šéfkuchař, nabízíme právě i jiné české speciality. Není výjimkou, že do mé restaurace jezdí lidé například z Houstonu, který je od nás vzdálený čtyři hodiny cesty. Mají v něm sice české muzeum a centrum, ale žádnou českou restauraci. Lidé přijedou na večeři, kdy si dají svíčkovou, druhý den si ji dají k obědu a nakonec si vezou ještě porci domů.

Je těžké naučit vařit česká jídla cizí kuchaře?
Jde o to cítit tu pravou vůni, chuť, vzhled, ale zažít i originální suroviny. Chtěla bych, aby se česká kuchyně alespoň v rámci Texasu ještě více rozšířila a k tomu potřebuji lidi, kteří ji znají a vědí, jak má chutnat a vonět.

Dařilo se vám v gastronomii hned od začátku, nebo jste si musela projít i nějakou krizí?
Moje maminka byla kuchařka, ale vždy mě zrazovala, abych to nedělala, že je to dřina. Před emigrací jsem tedy vystudovala stavařinu. Přes Francii a Německo jsem se dostala do USA. Pak přišly na řadu děti a při nich nejde vést restauraci. V roce 2008 jsem si ji ale nakonec postavila vedle svého obchodu s českým zbožím, který jsem tehdy provozovala. Musím říct, že se nám dařilo hned od začátku. Nebylo to ale jednoduché. Člověk musí mít kuráž a vizi, aby dotáhl vše do konce. Během těch posledních deseti let jsem dostala spoustu uznání a ocenění. Jsem členem BCA Best Chefs of America, kde je jen jedno procento nejlepších restaurací v USA. Dále jsem třeba členkou filantropické společnosti Les Dames d’Escoffier. Je nás asi šedesát žen, které jsou úspěšné v různých odvětvích spojených s gastronomií. Naším principem je pomáhat mladým tak, že jim obrazně řečeno nedáme rybu, ale naučíme je, jak tu rybu chytit. Právě i přes tento náš spolek bychom mohli pomoci vystavět „most“ mezi San Antoniem a zdejší školou. Samo město San Antonio má totiž bohatou kulinářskou historii. UNESCO mu udělilo titul Kreativní město gastronomie jako teprve druhému městu v USA v historii.

Jak jste se dozvěděla o mostecké Bukaschool?
To já jsem byla první, kdo školu kontaktoval. Přes Facebook jsem oslovila Romana Sejvala, abychom spolu začali spolupracovat. Moc ráda se dělím o získané vědomosti s mladými lidmi. Navíc podporuji i jednu kulinářskou školu v USA, a tak mě napadlo zkusit to i v Čechách. Když ke mně přijeli na stáž čeští kuchaři, vždy jsem je brala na exkurze do kuchařských škol v USA, třeba i do té nejprestižnější z nich, The Culinary Institute of America. Právě tím, jak pomáhám studentům v Texasu, jsem si přála najít i nějakou hotelovou školu v Česku, se kterou bychom mohli navázat spolupráci.

Co tedy rozhodlo?
Oslovily mě aktivity školy. Kolika soutěží se účastní, úspěchy žáků. Právě spolu s Bukaschool se snažíme dát studentům něco nového. Rozhodlo i to, že škola nabízí studentům praxe v zahraničí, kde se mohou naučit nové věci a hlavně cizí jazyky, které jsou velmi důležité. Gastronomie je vlastně také světový jazyk. Pokud se o ni lidé jen trochu zajímají, dá se na toto téma bavit kdekoliv na světě. Gastronomie je krásný a elegantní obor. Je to ale velká dřina, takže není pro každého. Studenti už od samého začátku musí umět všechno, jak získat zákazníky, jak být poctivý a nešvindlovat, aby mu zákazníci zůstali. A hlavně myslet na budoucnost. Jak vymýšlet nové druhy jídel na základě vlastních zkušeností, používat nové technologie. A ten nejdůležitější základ se jim dostane jen ve škole.

  • Nejčtenější

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Šmicer o politikaření i propadáku Sparty s Liverpoolem: Snižuje to českou ligu

17. března 2024  8:10

Mohl by dělat na fotbalovou Spartu dlouhý nos, když se s ostudou vracela z anglického Liverpoolu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čtvrtfinále podle předpokladů. Fanoušci se těší na derby, Spartu čeká Liberec

12. března 2024  20:57

Čtyři nejlepší týmy základní části si před play off hokejové extraligy užily několik dní odpočinku...

Roztržená silnice po sesuvu půdy bude zavřená roky, ohrožená je i železnice

12. března 2024  15:25

Silnici mezi obcemi Denětice a Hořetice na hranici Chomutovska a Lounska roztrhl sesuv půdy....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za Ústí skórovali jen Američané, Čech žádný. Strhla se hysterie, šéf klubu z ní šílí

14. března 2024  13:13

Pět střelců, samí Američané. V Národní basketbalové lize se podle všeho poprvé v historii stalo, že...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

OBRAZEM: Mix basketu, zápasu a ragby. Combatball míří i na fotbalový stadion

19. března 2024  9:26

Českou sportovní scénu rozvířil combatball. Po chomutovské hale vyprodal v závěru minulého týdne i...

Litoměřický vzkaz Zlínu: Staršímu týmu náš hokej nedělá dobře...

19. března 2024  9:06

Vybavujete si, jak kolovaly řeči o plesové sezoně, pokud se hokejovému Litvínovu nedařilo v...

Soužení s Tomkem pokračuje. Nedal jsem mu to do lapačky schválně, řekl Flek

19. března 2024  8:25

Před začátkem extraligového čtvrtfinále proti Litvínovu brněnský hokejový útočník Jakub Flek...

Synagogu nacisté povolili uhasit, po letitém chátrání se otevírá veřejnosti

19. března 2024  8:07

Synagoga v Žatci a sousední rabínský dům se dnes po několikaleté obnově otevřou veřejnosti. Původně...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...