"V noci na neděli nás vzbudil rachot," informoval o špatném stavu budovy jeden z obyvatel Krásného Března. Spánek mu narušil zřícený kus zdiva.
Jak sdělil Josef Vejlupek, mediální zástupce likérky Granette, do jejíhož areálu budova patří, horní část drožďárny se spolu se střechou postupně rozebírá.
"Vytrvalý déšť o minulém víkendu způsobil pád části rozebírané horní partie budovy dovnitř do objektu. Nedošlo k žádným škodám ani ohrožení bezpečnosti pracovníků," ubezpečil.
Prostory bývalé drožďárny, která fungovala bezmála 150 let, zůstávají nevyužity. Vrchní patra zejí prázdnotou, přízemí využívají pro své účely soukromé firmy.
"Je to dáno specifickou stavbou budovy. Výroba droždí probíhala vertikálně, tedy od nejvyšších pater domu až k jeho přízemí, v němž se jeho kostky balily," popisuje Vejlupek. Hala se podle něj nedá využít na něco jiného. Proto likérka sáhla k částečnému rozebrání objektu.
Budova bude o patro nižší
"Objekt se sníží o střechu a jedno patro a dostane posléze novou, rovnou střechu," říká Vejlupek s tím, že budova je pod stálou kontrolou statika.
Výroba pekařského droždí v Ústí se datuje do roku 1847. Vestfálští podnikatelé Hermann a Louis Eckelmannovi s sebou přivezli znalost nejnovější technologie výroby droždí, tzv. holandského způsobu.
Obchodníci nejprve začínali ve sklepech pronajatého statku. Po obrovském obchodním úspěchu vydělali za několik let tolik, že mohli postavit novou továrnu u právě dostavěné železnice z Prahy do Drážďan.
Společnost bratří Eckelmannů, dnes Granette, se proslavila hlavně výrobou likérů a lihovin, zejména výrobky Klášterní tajemství a Stará myslivecká. Kvůli silné zahraniční konkurenci výroba droždí skončila v roce 1994.