Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pestrost jídel je víc než doplňky stravy, říká majitel zdravého obchodu

  9:10
Zdeněk Slavík má v Teplicích 12 let obchod se zdravou výživou. Zatímco řada prodejen vzniká a rychle končí, jeho podnik se drží. „Jíst zdravě neznamená chroupat mrkev a zapíjet ji mladým ječmenem. Důležité je obohatit jídelníček o potraviny, jež se z něj vytrácejí, jako luštěniny či kroupy,“ říká.

Zdeněk Slavík ve svém zdravém obchůdku v Teplicích. | foto: Michal Dvořák, 5plus2.cz

Co je podle největším nešvarem našeho stravování?
Celý náš jídelníček se zásadně odcizil tomu, jak se stravovali naši předci. Dříve se tu po generace celoročně konzumoval třeba hrách a kroupy, kdežto maso bylo jednou týdně. Dnes je to naopak. Kroupy nevidíme, jak je rok dlouhý, a na mase stavíme celý jídelníček, někdy ho máme třikrát denně. Nejde tedy o to jíst zdravě, ale o rozmanitost, základní potraviny jako luštěniny zcela vytlačilo maso s uzeninou a obiloviny zase brambor. A to včetně dříve málo používaných úprav jídla, jako je třeba smažení. Do jídelníčku by se měla vrátit pestrost a základní suroviny, včetně většího množství zeleniny.

Na trhu je ale celá řada kuchařek odkazujících na tradiční a staročeskou kuchyni...
Když se však do většiny z nich podíváte, tak je to hlavně o oleji, mléce, bílé mouce, bílém cukru a nějakých šesti druzích masa, které si k tomu můžete dát. Jde o sváteční jídla, neměli bychom takto jíst každý den.

Pokud se rozhodneme něco změnit, kde začít? Máme vyhodit obsah lednice a naplnit ji znovu a jinak?
Nedoporučuji rychlé přechody, kdy člověk změní kompletně jídelníček. Málokdo to vydrží déle než dva roky. Organismus je totiž nastavený na určité chutě a když mu je odpíráte, chuť se může stále zesilovat. Lepší je najít si nějaké zdravé jídlo nebo suroviny, které vám budou chutnat, a postupně je do jídelníčku zařazovat.

Hodně se hovoří o nebezpečnosti lepku, který nesnáší stále více lidí. Je třeba právě lepek tím, co byste doporučoval vyřadit jako první?
Ano, lepek je aktuální téma. Nemůže za všechno, jak se mu někdy připisuje, ale pravdou je, že ho jíme víc než kdykoli dříve. Jeho příjem je extrémní kvůli pečivu, takže pokud ho část nebo celý odeberete, je to určitě plus. Lepek neobsahují jáhly, rýže, kukuřice nebo pohanka, klasické těstoviny můžete nahradit třeba kukuřičnými, zahušťovat lze rýžovou moukou. Možností je mnoho.

Obchod se zdravou výživou vedete v Teplicích dlouhá léta. Chodí kovářova kobyla bosa, nebo jdete příkladem?
Prodělal jsem přerod ze zarytého odpůrce zdravé výživy v jejího vyznavače. Naše rodina byla příliš masová, jen sestra se stravovala opravdu zdravě a výživu vystudovala na lékařské fakultě. Já si z ní ale utahoval. Myslel jsem, že ke zdravému životu stačí jogurty a pomeranče, jak tvrdily reklamy. Pro můj organismus to ale nebylo nic dobrého. Měl jsem rýmu i v létě, ekzémy. Proč já, když se tak snažím, říkal jsem si. Když jsem si pak jednou přečetl na etiketě, co vlastně jím, tak mi přišlo normální to, co jí sestra. Méně chemie a náhražek.

Zdravá výživa vás pohltila natolik, že jste si se sestrou otevřeli obchod?
Zdraví moje i zdraví rodiny byl jeden velký důvod. Druhý důvod byl, že v Teplicích fungoval obchod se zdravou výživou, který měl dvojnásobné ceny než v Praze a sortiment nebyl podle nás dostatečný. A já se sestrou jsme chtěli udělat zdravé jídlo dostupnější.

Jak dlouho oba obchody fungovaly vedle sebe?
Tři měsíce, určitě by ale zavřeli i bez nás. Byli jsme pro ně poslední kapka. Začátek byl ale hodně náročný, protože jsme nastavili ceny co nejníže, neměli jsme dostatečné prodeje, které by nám nahradily nízkou marži. První roky končily v červených číslech, pak se to ale začalo lepšit. Energii nám dodávali i lidé z okolních měst, kteří k nám dojížděli, protože u nich zdravá výživa nebyla, nebo byla pořád moc drahá.

Kdo byli vaši tehdejší zákazníci? V roce 2004 se o zdravém stravování ještě tolik nemluvilo...
To je pravda, nebyla z toho ještě móda či běžná součást života jako dnes. Tehdy šlo o nadšence a lidi, kteří měli nějaké zdravotní problémy a potřebovali určitou dietu. V naprosté většině přicházely ženy, a když už zavítal nějaký muž, tak si přišel většinou jen rýpnout a debata se stočila k bůčku. Před 12 lety si také lidé většinou vybírali jen podle ceny, ze dvojích různých těstovin vybrali ty levnější. Dnes už je to jiné. I výrobci dnes začínají nabízet to, co se tu léta nevyrábělo.

Mnoho obchodů s podobným sortimentem se v červených číslech utopí. Nedávno skončil obchůdek v Trnovanech. Čím to, že se držíte a přestěhovali jste se dokonce do větších prostor?
Vyplnili jsme místo na trhu, pořádali přednášky, konzultace, tiskli letáky, informujeme. Snažili jsme se obchod budovat z pohledu zákazníka. Co se nám nelíbilo jinde, to jsme nedělali. Třeba že bychom vyháněli zákazníky vytíráním 15 minut před zavíračkou nebo že bychom neměli nazpátek na bankovky. Neplatíme také reklamy, které zboží prodražují. Náklady dodnes držíme co nejníže a hodně věcí si děláme sami. A připočíst se musí i nějaká osobní skromnost, tedy že obchod nechápeme jako byznys plán, na kterém zbohatneme. Jde o potraviny, takže na nich nemůžeme mít marži 50 procent.

Přibývá zákazníků? A přivádějí je k vám i různé trendy?
Nejsou to desítky procent, ale meziročně jich přibývá. A hodně se ptají i na to, co se zrovna probírá v médiích. Důležitá je ale nezávislost podávaných informací. Dám příklad s palmovým olejem. Když jsme začínali, tak se hodně psalo o tom, jak je organismu prospěšný. Tyto informace byly z velké části reklama. Lidé se na palmový olej ptali, ale my jim vysvětlovali, proč jej nemáme. Dnes je to přesně naopak. Jakmile se někde vyskytne palmový olej, byť třeba v biokvalitě, neztužený a z férových projektů, kde je jasně doloženo, že za ním není vypalování pralesů, tak ho někteří lidé striktně odmítají.

Sám se stravujete zdravě. Vedete k tomu i děti?
Naše děti přicházejí do styku i s běžnou českou kuchyní, nechceme je izolovat. Před lety jsme se v restauracích snažili přesvědčit číšníka, aby nám připravili jídlo tak či onak. Teď už to neděláme, protože už se většinou dá z nabídky vybrat nějaká rozumná varianta bez komplikací. A když si dcera objedná hranolky? Nic proti tomu nemám. Má je zřídka, a tak jí nijak neuškodí. Není podstatné, co jíme občas, ale podstatný je základ stravy.

  • Nejčtenější

Policisté v Krušných horách pátrali po patnáctileté dívce, našli ji mrtvou

1. května 2024  22:39,  aktualizováno  2.5 11:52

Policisté v Krušných horách od středečního večera pátrali po patnáctileté dívce z Ústí nad Labem,...

Nejsem vítán, stáhnu se! Agateljan opouští hokejové Ústí, zbyly jen dluhy

29. dubna 2024  20:54,  aktualizováno  21:35

Pět měsíců a dost! Arménec Mikael Agateljan vycouvá z ústeckého hokeje, zatíženého dluhy....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena neuhlídala dvě děti, obě se utopily. Se žalobcem se dohodla na podmínce

25. dubna 2024  11:30

S podmíněným trestem odešla od soudu žena, která loni v létě neuhlídala na koupališti v Klučku u...

Chomutov je zpátky v první lize. Postup si užiju jako titul, zářil kapitán Hübl

29. dubna 2024  21:23

Nasadili si kšiltovky s nápisem „Už jsme zase prvoligový“ a nemohli se nabažit poháru, který tvořil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jiné trasy i čísla linek. Změny v MHD jsou nutné, říká šéfka dopravního podniku

29. dubna 2024  11:28

Sotva si cestující v MHD v Ústí nad Labem zvykli, že se do vozů kromě centra města nastupuje pouze...

Dream Team narazil, svérázný majitel Kubáň neutíká: Z Ústí chci Drážďany

3. května 2024  5:57

Postup do druhé ligy se přesunul do říše utopie, nový vlastník ústeckého fotbalu však z klubu po...

Triumf v řepkovém poli. Nervózní Ústí zlomilo divácký rekord i rivala z Děčína

2. května 2024  21:06

Ústecký basketbal v rauši. Sluneta v NBL urvala první semifinálové vítězství v historii před...

Řidiče autobusu zbil a surově ho kopl do hlavy. Mladík dostal podmínku

2. května 2024  17:25

Podmínkou potrestal Okresní soud v Mostě mladíka, jenž loni v srpnu v centru města brutálně napadl...

Policisté v Krušných horách pátrali po patnáctileté dívce, našli ji mrtvou

1. května 2024  22:39,  aktualizováno  2.5 11:52

Policisté v Krušných horách od středečního večera pátrali po patnáctileté dívce z Ústí nad Labem,...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...