"Mým nejoblíbenějším je cvrček na másle. Toho ochutnají lidé na festivalu spolu se sarančetem na kuskusu a sušeným hmyzem na ovocném tvarohu," láká Ocknecht. K vaření hmyzu "přičichl" na zaoceánské lodi, kde byli lidé téměř padesáti různých národností.
"Samozřejmě jsme se s ostatními kuchaři bavili, co se dá všechno jíst," říká Petr Ocknecht a dodává, že zatímco pro Evropana je konzumování hmyzu stále poměrně neobvyklé, jiné národnosti se podivují například nad tím, že jíme vepřové. "Když jsem tohle řekl na lodi, půlka lidí se na mě koukala jako na barbara," přibližuje.
Evropa je však jediným kontinentem, kde není hmyz součástí jídelníčku. "Evropa je totiž bohatá a může si dovolit nejíst hmyz," míní Ocknecht, podle něhož by lidé neměli přemýšlet nad tím, co jedí, ale nad tím, jak to chutná. "Jde o to, že my nejsme naučení jíst hmyz. A začíná to od útlého věku. Když si dítě strčí do pusy nějakého brouka, maminka jej okřikne," popisuje Ocknecht.
Ujišťuje, že se předsudky dají odstranit. Sám to poznává i ve své praxi. "Zatímco dříve jsme připravili jídlo se spoustou zeleniny a jedním kouskem hmyzu, dnes už zeleninu téměř nepoužíváme," přibližuje.
A zatímco dříve připravoval lidem jen červy, dnes už na talíři servíruje také sarančata, šváby a občas už i štíry. Podle Ocknechta je hmyz velmi zdravý.
"Rozhodně víc než třeba hovězí. Tělíčko obsahuje proteiny, nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny, stopové prvky, vlákninu, vitamíny," jmenuje kuchař.
Před tím, než se hmyz připraví, může dostávat navíc speciální stravu. "Když dostává třeba mrkev, z rostlinného vitamínu A se získá provitamín A v živočišné podobě, který je pro lidský organismus mnohem lépe stravitelnější," konstatuje Ocknecht.
Pokud si chce člověk připravit pochoutku z hmyzu sám, doporučuje Ocknecht navštívit běžný zverimex. "Poté vybraný hmyz dva tři dny krmíte, například mrkví, pečivem, pivovarskými kvasnicemi, další dva dny nasadíte dietu a poté jej můžete připravit," radí Ocknecht.
Sám začal hmyz vařit zhruba před devíti lety. Tehdy navštívil v Brně přednášku Marie Borkovcové, která hmyz také připravovala. "Přednáška byla výborná, ale to vaření jí moc nešlo. Začal jsem jí do toho 'kecat' a od příště jsme už vařili spolu," směje se.
Začínali s recepty mexickými, postupně Ocknecht začal přidávat do jídel typicky evropské přísady - máslo, naše koření i naši zeleninu.
Gurmánský festival dobrého jídla a pití Apetit Festival se uskuteční ve dnech 18. a 19. května v areálu za nákupním centrem Plaza v Plzni.