Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pozor na prodej burčáku u silnice. Prodejci ho často pančují

  0:37
Začala sezona burčáku. Raději se vyhněte prodejcům podél silnic, jejich výrobky často nemají s burčákem nic společného a jsou pančované vodou nebo jablečným moštem.
V Pasohlávkách prodávají první letošní burčák

V Pasohlávkách prodávají první letošní burčák | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Existují dva typy burčáku: prvním je zakalený, teplý a bouřlivě kvasící nápoj světle krémové barvy, který si malí vinaři tradičně stáčejí jako meziprodukt při výrobě vína. Takový burčák ochutnáte jen přímo ve sklípku, lahodný zůstane jen pár hodin. Druhý typ, vyráběný už cíleně na prodej, koupíte ve vinotékách či ve stáncích. Ten vydrží o něco déle.

Jak dlouho burčák vydrží čerstvý?

První burčák v Brně z vinné odrůdy Irshay Oliver z vinné oblasti VrbiceBurčák, který běžně koupíte, má ideální chuť jeden nebo dva dny od stočení. Je to dáno tím, že se dnes při výrobě vína používá technologie řízeného kvašení: kvasící mošt se chladí, aby v něm zůstalo co nejvíce aromatických látek, a místo divokých kvasinek se používají čisté kultury – proto není proces kvašení tak bouřlivý a jeho vrchol nenastupuje tak rychle.

Burčák, který se dnes prodává, tedy pochází z odkaleného moštu. Do prodeje odchází jen čistý podíl, z něhož byly odstraněny všechny nečistoty. Je výrazně čirý, vzhledem spíše připomíná šťávu než bouřlivý kvasící nápoj.

Kdy je burčák nejlepší?

BurčákNejlahodnější je ve vrcholné fázi kvašení, těsně před zlomem chuti ze sladké na kyselou, kdy má ideální harmonický poměr cukrů, kyselin a alkoholu. Předtím je to jen rozkvašený sladký mošt, v němž cukr převažuje nad alkoholem; později zase řezavý nápoj, kdy alkohol převažuje nad sladkostí.

V té době je už cukr z větší části zpracovaný, kyseliny proto vystupují a tvoří výraznou, ostrou a nepříliš harmonickou chuť, kvasí pomaleji a mrtvé kvasinky klesají ke dnu, kde se usazují jako hnědý hustý kal. Burčák přestává "burčet", vinaři říkají, že se mění v řezák.

Kde dostanu kvalitní burčák?

Ten pravý jedině ve sklepě u vinaře. Pokud nejste ve vinařské oblasti a chcete si koupit burčák domů, je lepší dát přednost vinotékám před stánkovým prodejem. Majitel vinotéky si nedovolí prodávat špatný burčák, protože by přišel o zákazníky. Většinou má jednoho konkrétního dodavatele, od kterého přiváží několikrát týdně čerstvý burčák, a má lepší podmínky pro uchování v chladu a čistotě než stánkař na tržišti.

Jak poznám špatný burčák?

Příliš světlá barva prozradí, že ho prodejce zředil vodou. Zabarvení do hnědého odstínu může znamenat, že není z hroznů, ale z jablek, nebo že už je zoxidovaný. Kvalitní zdravý burčák má mít tmavší krémovou nebo světle žlutou barvu. Má být zakalený, ale bez mechanických nečistot a velkých shluků kvasinek. Příliš mnoho kalů v lahvi znamená, že jste dostali mrtvé kvasinky, které měly zůstat v transportní nádobě. Pokud je cítit zatuchlinou nebo plísní, raději sklenici odložte.

Burčák by měl mít čistou svěží vůni po hroznech, nevadí vůně po kvasnicích ani po jablkách – v moštu vzniká kyselina jablečná. A chutnat by měl lahodně, sladkokysele, jako čerstvý hroznový mošt, který lehce šimrá na jazyku (bublinky oxidu uhličitého jsou znakem kvašení), ale nepálí. Pokud v ústech cítíte sebemenší náznak něčeho nepříjemného nebo příliš alkoholu, je to špatně.

Jaké praktiky prodejci používají k pančování?

Někteří burčák nastavují jablečným moštem, jiní ho zase ředí vodou. Obojí jsou zakázané praktiky, za něž hrozí vysoké pokuty. Obchodníci ovšem mají v zásobě další fígle, které zakázané nejsou, nebo spíše se jimi zákon nezabývá – ten totiž jenom říká, že burčák musí být ve stadiu rozkvašení – ale už neříká v jakém. A proto se třeba míchá řezák ("umírající burčák" ) s nerozkvašeným moštem.

Falešný burčákKvašení se taky dá zpomalit podchlazením nebo úplně zastavit zamrazením. Pak se musí nastartovat znovu, aby nápoj "burčel" a byl teplý. Můžete si to zkusit sami. Dejte si do mrazáku PET lahev s burčákem, pak ji ohřejte v kbelíku s horkou vodou – kvasinky se dají znovu do práce. Pokud nepřežijí, je na trhu dost prostředků, jak je znovu oživit.

Podle vinařského zákona je za nekvalitu zodpovědný ten, kdo ho uvádí do oběhu, tedy prodávající. Jeho kontrolují potravinářští inspektoři. Je na něm, aby si zajistil kvalitní burčák od seriózního dodavatele.

Na co si mám dát při nákupu pozor?

Vyhněte se místům, kde visí jen cedule "burčák z Moravy". Na každém prodejním místě musí být uveden výrobce burčáku, tedy jméno a sídlo vinaře, který burčák dodal. Bez ohledu na to, jestli ho prodejce nabízí v restauraci, ve vinotéce či ve stánku na vinobraní nebo u silnice.

Dejte si pozor na hygienu. Burčák by se měl čepovat do čistých nepoužitých nádob. A uchovávat se musí v čistotě, je velmi choulostivý – znáte to, kolem kvasícího nápoje se okamžitě objevují mušky.

Jak převážet burčák v autě?

Je to velice riskantní záležitost. Kvasinky stále pracují a lahev může bouchnout. Nádobu s burčákem je proto dobré naplnit až po hrdlo, aby byl kvasný prostor co nejmenší. A uzavřít tak, aby uzávěr pokud možno propouštěl vzduch.

Pokud převážíte burčák ve větší nádobě, je dobré občas zastavit a "upustit vzduch", jinak se můžete dočkat nepříjemného překvapení v podobě výbuchu. Pachu z rozlitého burčáku se budete jen těžko zbavovat.

Je burčák skutečně tak zdravý, jak se říká?

BurčákBurčák si uchovává vitaminy i řadu stopových prvků z hroznů, díky kvasinkám má vysoký obsah vitaminů B. "Všechny pozitivní látky, které jsou ve víně, jsou i v rozkvašeném moštu," říká lékař a znalec vína Marin Křístek. "Resveratrolu, který prospívá srdci a cévám, je v burčáku dokonce víc než ve víně, více v červeném burčáku než v bílém." A relativně příznivé je i to, že burčák má méně alkoholu.

S každou sklenicí polykáme miliony živých kvasinek, které v těle dál pracují. Kdo to s burčákem přežene, může mít střevní potíže a průjem. "Vypít burčáku tolik, kolik vám koluje v žilách krve, to bych rozhodně nedoporučoval," říká Martin Křístek. "Jestliže u vína, které má alkoholu 10 až 12 procent, doporučujeme ženám denně vypít asi dvě až tři deci a mužům tři až čtyři, tak u burčáku, který má alkoholu o polovinu méně, to může být dvakrát tolik."

Co je burčák

* rozkvašený mošt z hroznů vinné révy
* původně to byl meziprodukt při výrobě vína, dnes se burčák připravuje přímo na prodej
* nesmí se vyrábět z jiného ovoce než z hroznů vinné révy
* nesmí se do něj přidávat voda
* může pocházet jen z hroznů sklizených v ČR
* pokud nápoj vznikl z hroznů dovezených ze zahraničí, nesmí být označen jako "burčák", ale jako "částečně zkvašený hroznový mošt"
* smí se prodávat od 1. srpna do 30. listopadu. Výsledky kontrol potravinářské inspekce potvrzují, že nepoctivých prodejců ubývá. Stále jich je ale ještě dost.

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

Stoletou ptačí zahradu ve Zlíně zdobí zakrslé slepičky a chrání kachní komando

20. května 2024

Soutěž „Ptačí zpěv a život je v zahradě to nejhezčí,“ je přesvědčena čtenářka Jana, která se třináct let...

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Grilujte klobásky v pivní marinádě. Zaručená střela, která vás nadchne

19. května 2024

V dalším dílu grilovacího pořadu představí Jan Horký s Davidem Valíčkem recept, který zaútočí na...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Plné divadlo i bazilika. Nad rakví Postlerové mluvila dcera, Töpfer i Šťastný

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech rozloučili kolegové i veřejnost. Nad rakví...