Drážďanský pekař Thomas Scheinert je jedním z těch, kteří dělají velikonoční chléb.

Drážďanský pekař Thomas Scheinert je jedním z těch, kteří dělají velikonoční chléb. | foto: Andrea Angermannová, MF DNES

Upečte si velikonoční chléb podle receptu saského pekaře

  • 1
K saským Velikonocům patří speciální chléb. Seženete ho v pekárnách i cukrárnách. Kdo má rád vánoční štolu, určitě si pochutná. Oproti této lahůdce je pečen z lehčího těsta, kalorický je ovšem stejně.

Velikonoční chléb byl pro Sasy jídlem pro skutečný svátek. Po půstu se jim pečivo bez másla už zajídalo. Velikonoční chléb se směl péct i o masopustu díky takzvanému Listu o másle, který vydal papež Innocenc VIII. (1432 - 1492). 

Recept na velikonoční chléb

Světlá hladká mouka 8 kg
Cukr 1,2 kg
Mléko plnotučné v prášku 0,15 kg (nebo 1,1 litru mléka)
Sůl 0,15 kg
Citronová kůra 0,3 kg
Hořké mandle 0,2 kg
Sladké mandle 0,2 kg
Kousky kandovaného pomeranče 0,2 kg
Kousky kandovaného citronu 2 kg
Máslo 2 kg
Margarín 0,5 kg
Stoprocentní máslový tuk 0,1 kg
Hrozinky 4 kg
Kvasnice 0,5 kg
Mléko 2 litry
Skořice a rum

"Je potřen meruňkovou marmeládou a přelitý cukrovou polevou," říká pekař Thomas Scheinert.

"Ono se to církvi také náramně hodilo, protože potřebovala peníze a každý pekař musel za povolení péci chléb pořádně zaplatit. Díky penězům od pekařů církev pak postavila kostel ve Freiberku," poznamenal majitel historické pekárny a cukrárny na drážďanské Landstrasse 64.

Tradice z roku 1898 se zde dodržují dodnes. Vybavení a staré pece sice nahradily nové, ale originální receptury rodina střeží před konkurencí stále.

"Pečeme jen z kvalitních místních produktů, ovšem mák vozíme z Čech, kde je podle našich zkušeností nejlepší," pochvaluje si Scheinert.

Kromě velikonočního chleba v pekárně právě voní nadýchaní beránci a čokoládou polévané piškoty. Místní specialitou jsou slunéčka sedmitečná z piškotu zdobená čokoládou a malé figurky zvířat vyrobené z pralinek. Chloubou jsou pak velká čokoládová vejce s dokonale hladkým mramorovým povrchem.

"Ten oranžový nádech v černé, to je pomerančová čokoláda. Uvnitř vejce jsou opět různé druhy pralinek," doplnil mistr pekař.