Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si velikonoční chléb podle receptu saského pekaře

  8:03aktualizováno  8:03
K saským Velikonocům patří speciální chléb. Seženete ho v pekárnách i cukrárnách. Kdo má rád vánoční štolu, určitě si pochutná. Oproti této lahůdce je pečen z lehčího těsta, kalorický je ovšem stejně.

Drážďanský pekař Thomas Scheinert je jedním z těch, kteří dělají velikonoční chléb. | foto: Andrea AngermannováMF DNES

Velikonoční chléb byl pro Sasy jídlem pro skutečný svátek. Po půstu se jim pečivo bez másla už zajídalo. Velikonoční chléb se směl péct i o masopustu díky takzvanému Listu o másle, který vydal papež Innocenc VIII. (1432 - 1492). 

Recept na velikonoční chléb

Světlá hladká mouka 8 kg
Cukr 1,2 kg
Mléko plnotučné v prášku 0,15 kg (nebo 1,1 litru mléka)
Sůl 0,15 kg
Citronová kůra 0,3 kg
Hořké mandle 0,2 kg
Sladké mandle 0,2 kg
Kousky kandovaného pomeranče 0,2 kg
Kousky kandovaného citronu 2 kg
Máslo 2 kg
Margarín 0,5 kg
Stoprocentní máslový tuk 0,1 kg
Hrozinky 4 kg
Kvasnice 0,5 kg
Mléko 2 litry
Skořice a rum

"Je potřen meruňkovou marmeládou a přelitý cukrovou polevou," říká pekař Thomas Scheinert.

"Ono se to církvi také náramně hodilo, protože potřebovala peníze a každý pekař musel za povolení péci chléb pořádně zaplatit. Díky penězům od pekařů církev pak postavila kostel ve Freiberku," poznamenal majitel historické pekárny a cukrárny na drážďanské Landstrasse 64.

Tradice z roku 1898 se zde dodržují dodnes. Vybavení a staré pece sice nahradily nové, ale originální receptury rodina střeží před konkurencí stále.

"Pečeme jen z kvalitních místních produktů, ovšem mák vozíme z Čech, kde je podle našich zkušeností nejlepší," pochvaluje si Scheinert.

Kromě velikonočního chleba v pekárně právě voní nadýchaní beránci a čokoládou polévané piškoty. Místní specialitou jsou slunéčka sedmitečná z piškotu zdobená čokoládou a malé figurky zvířat vyrobené z pralinek. Chloubou jsou pak velká čokoládová vejce s dokonale hladkým mramorovým povrchem.

"Ten oranžový nádech v černé, to je pomerančová čokoláda. Uvnitř vejce jsou opět různé druhy pralinek," doplnil mistr pekař.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

V Jihlavě ještě pár heren navzdory antihazardní vyhlášce přetrvává. Stojí v...
Muž zavřený v herně prohrál tržbu, pak zavolal z okna, ať mu otevřou

Osmatřicetiletý muž se v Mostě zřejmě úmyslně nechal zamknout v jedné místní herně. Ukradl tržbu z pokladny a skoro celou ji tam na automatech prohrál. Pak...  celý článek

Zámky zamilovaných na mostě přes Čertovku nedaleko Velkopřevorského náměstí.
Zhrzení milenci ničili most u Chomutova, zámky lásky proto zmizely

Ze zábradlí mostu v Bezručově údolí u Chomutova zmizely zámky, které sem připevňovali zamilovaní jako symbol své lásky. Město je nechalo odstranit, protože...  celý článek

Stará Škoda 105 S, kterou kvůli nezájmu musely úřady zlikvidovat.
Hlídka honila po poli auto s opilcem, jiný opilý s ním pak zbořil plot

Policie v Teplicích stíhala na poli starou škodovku, ve které jí unikal opilý devatenáctiletý řidič. S autem zajel až k maringotce, kde popíjeli jeho známí, a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.