„Na otevření budeme mít připravené čtyři druhy piva. Tím posledním bude polotmavá jedenáctka ochucená přírodní višňovou šťávou,“ říká sládková Martina Valterová, která do Monopolu přešla z pozice podsládkové ústeckého pivovaru Na Rychtě.
Nová teplická piva už mají jména. Ležák ponese název Monopol, polotmavá jedenáctka se bude jmenovat po otci majitelky pivovaru Karlík a v nabídce bude ještě Monopol Ale a Monopol višeň.
„Všechna piva bude spojovat hebkost a sametovost, kterou jim dá měkká flájská voda,“ podotkla Valterová.
Cena ležáku ještě není přesně stanovena, ale podle sládkové by mohla být kolem 30 korun za půllitr. „Poctivá práce a kvalitní suroviny jsou zkrátka drahé. Věřím ale, že lidé to dokážou ocenit,“ dodává.
Po kvašení nyní bude ležák tři týdny zrát, pak se přečerpá do přetlačných tanků, odkud už může jít za stálého vyzrávání do pípy. „Stáčet ale budeme také do sudů, PET lahví i nevratných lahví s patentními uzávěry. Lidé si ale budou moci zakoupit i ročně dělané džbánky s reliéfem Monopolu,“ přiblížila Valterová.
Svrchně kvašený Ale je pro pivovar výzvou
Sama se velmi těší na Ale, který je pro ni velkou výzvou. „Jezdili po pražských pivotékách, abychom věděli, jakou cestu zvolíme. Pro Ale totiž potřebujete aromatický americký chmel, kdy kilo nestojí dvě stě korun, ale tisíc. Takže si musíte dávat pozor, aby to nebylo moc hořké,“ doplňuje.
Ostatní piva se v Monopolu vaří z žateckého poloraného červeňáku a sládka.
Pivovar ročně plánuje vyrobit 1 200 hektolitrů piva. Kromě pivovaru a restaurace budou horní patra Monopolu sloužit jako hotel, vstup do objektu pak obstará imitace staropražské uličky. Repliky domečků poslouží jako kavárna a také jako vlastní pekárna. Už v květnu se v Monopolu také uskuteční velký pivní jarmark.
Pivo se v Teplicích vařilo do roku 1976. Podobně jako další menší pivovary v regionu musel i ten teplický na trhu ustoupit gigantu, který vyrostl v Mostě-Sedleci. Pivovarskou budovu ve čtvrti Trnovany pak v roce 2007 zboural investor, který chtěl na místě postavit obchodní centrum.