Padesát obědových menu denně vznikalo v kuchyni bytu 1+1.

Padesát obědových menu denně vznikalo v kuchyni bytu 1+1. | foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Desítky rozvážených obědů vařil v bytě 1+1, inspekce mu podnikání zatrhla

  • 24
Státní zemědělská a potravinářská inspekce uzavřela v Ústí nad Labem výrobnu rozvážených obědů Dobré jídlo, která fungovala přes internet. Provozovatel obědy vařil na kuchyňské lince v malém bytě, kde sám bydlel.

Na službu inspektoři narazili na internetu a s jejím provozovatelem si sjednali schůzku. Protože neměl provozovnu registrovanou, předali mu příslušný formulář, a když ji zaregistroval, přišli ho zkontrolovat.

„Balená hotová jídla, asi 50 kusů obědového menu denně, vyráběl v bytě 1+1 v kuchyňském koutě neodděleném od soukromých obytných prostor, a to za všeobecně nepřijatelných provozních podmínek. Chyběla tam například lednice na uchování surovin a připravených jídel, dřez byl používán na mytí domácího nádobí a vybavení i prostory nebyly dostatečně uzpůsobené pro udržení základních hygienických podmínek,“ poznamenal mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Na kontrole byli inspektoři v úterý. Nyní jsou již ze stránek firmy stažené všechny informace (stránka zde).

Provozovatel Vladimír Piskáček uzavření provozovny komentovat nechtěl. Poznamenal jen, že služba nekončí definitivně. „Sháním teď novou provozovnu,“ řekl.

Inspekce zahájí správní řízení

Inspektoři s provozovatelem zahájí správní řízení, ve kterém mohou uložit až několikamilionovou pokutu.

„Zohledňují se však různé okolnosti a cílem je zjednat nápravu, ne někoho zlikvidovat. Otevření nové provozovny je možné, ale jen za dodržení zákonných podmínek. Ty v bytě 1+1 očekávat nelze,“ dodal Kopřiva.

Inspekce zároveň uzavřela cukrárnu U Krtečka v Jablonci nad Nisou, kde bylo kvůli rekonstrukci skladů a výrobny nevhodné prostředí pro skladování a výrobu potravin.