Koporečka vyniká sladkou muškátovitou chutí. Ilustrační snímek

Koporečka vyniká sladkou muškátovitou chutí. Ilustrační snímek | foto: Isifa.com

Jirkov obnovil sad, aby udržel tradici kdysi ceněných hrušek koporeček

  • 2
Radnice v Jirkově na Chomutovsku obnovila cenný sad hrušek koporeček. Chce tím udržet tradici pěstování této pozdní zimní hrušky máslovky, která pochází ze vsi Koporeč na Mostecku. Svého času byla velmi ceněná, dnešní nároky však už nesplňuje a hrozí ji proto zánik.

"Zvláštností odrůdy je to, že se sklízí ještě tvrdé a nedobré hrušky, které až po uložení do sklepa změknou a získají chuť. Vyvážely se do Prahy, do Německa a severských zemí," uvedla mluvčí radnice Eva Dušková.

Koporečka

Hrušeň koporečku, lidově koprčku, vypěstoval sedlák Wenzel Gallin, když v roce 1778 přepsal dvůr na syna a začal se plně věnovat sadařství.

Výhodou koporečky bylo, že se dala dlouho skladovat a snášela i hrubé zacházení, což usnadňovalo její dopravu.

Vyniká sladkou muškátovitou chutí, je však náchylná na strupovitost a má menší plody připomínající spíše jablko.

Jirkovský sad s hrušní koporečkou byl největším na Mostecku a Chomutovsku. Zabíral šest hektarů.

Stromy ale byly hodně přestárlé, radnice proto připravila kompletní obnovu. Stromy nechala roku 2009 pokácet, pak půda tři roky odpočívala.

Sad bude odpočinkovou zónou

Teď má nový sad vytvořit odpočinkovou zónu pro obyvatele, kteří se na infotabulích dozví zajímavosti o historii koporečky.

Za vysázení 530 stromů včetně okrasných hrušní či japonských třešní a další práce dala radnice tři miliony korun.

"Lidé budou moci sad začít využívat k procházkám a odpočinku," uvedla místostarostka města Dana Jurštaková.