Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Chomutově se vylíhlo mládě největšího orla světa, vážilo 89 gramů

  9:47aktualizováno  9:47
Podkrušnohorský zoopark v Chomutově si může zapsat další chovatelský úspěch. V úterý 4. března se tam totiž vylíhlo mládě orla východního, který je také známý jako orel kamčatský, bělokřídlý. Je nejtěžším dravcem světa a jedním z největších dravců vůbec.

Mládě vylíhnutého orla východního. | foto: PZO Chomutov

Při líhnutí asistoval chovatel Petr Hora. "Z celkem pěti vajec ve dvou snůškách jsme tři z první snůšky umístili do líhně, pár totiž odchová většinou jen jedno, výjimečně dvě mláďata. Po více než měsíci jsme zaznamenali první klubání," popsal příchod nového přírůstku chovatel.

Fotogalerie

Bez lidské pomoci by byl příchod mláděte na svět a hlavně jeho šance na přežití komplikovaný. "Prvních několik dní bylo nutné mládě krmit každé tři až čtyři hodiny, teď už se interval prodlužuje," poznamenal chovatel.

Při vylíhnutí vážilo mládě pouhých 89 gramů, každým dnem ale přibývá na váze.

Pro další osud malého orla je nyní důležitý kontakt s matkou. "V nejbližší době podložíme mládě pod adoptivní orlí matku, aby se pokud možno co nejvíce zachovalo vtištění rodiče a potlačil se imprinting na člověka jako partnera," podotkl chovatel.

Orla v Chomutově chovají čtrnáct let

Odchov orla je pro zoopark prioritou. "V případě orla kamčatského se jedná o velmi vzácný druh a naší snahou je odchovat co nejvíce kvalitních mláďat. První dny po vylíhnutí jsou pro nesamostatné mládě velmi rizikové a pomoc člověka zvyšuje jejich šanci na přežití," poznamenala ředitelka zooparku Iveta Rabasová.

Ve volné přírodě hnízdí orel východní na Kamčatském poloostrově, v pobřežních oblastech Ochotského moře jižně až po řeku Amur a severně po Sachalin a Šantarovy ostrovy v Rusku. Je částečně tažný se zimovišti na jihu Kurilských ostrovů a na ostrově Hokkaidó v Japonsku. Zoopark chová tento druh orla od roku 2000.

Orel východní dorůstá velikosti 86,5 - 105 centimetrů a v rozpětí křídel měří 203 - 241 centimetrů. Samice dosahují hmotnosti od 6,8 do 9 kilogramů, samci pak od 4,9 do 6 kilogramů. Je převážně černý se žlutým zobákem a bílým zbarvením na končetinách, ocasu, spodních krovkách ocasních a křídlech.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Policista zastavuje na pražské magistrále auto během bezpečnostní akce.
Mladý opilý řidič na křižovatce zhasl světla a zběsile ujížděl policii

Ústecká policejní hlídka při nočním průjezdu městem zpozorovala Volkswagen Golf, který na kruhovém objezdu náhle zhasl světla a prudce zrychlil. Policejní vůz...  celý článek

Exponáty ve venkovském muzeu v Srbské Kamenici
V Srbské Kamenici vybudovali vesnické muzeum v pískovcové jeskyni

Srbská Kamenice na Děčínsku se pyšní novým muzeem. Netradiční je svým umístěním v pískovcové jeskyni. Nese název Venkovské zemědělské muzeum a nachází se na...  celý článek

Místo nehody u autobusové zastávky v Hrobu. Díra na boku zdi je po nárazu auta.
V Hrobu řídil bratr patnáctileté, zní z Facebooku. Policie to prověřuje

Vyšetřování úterní nehody v obci Hrob na Teplicku, kde auto srazilo dívku s kočárkem, se zřejmě protáhne. Na sociálních sítích se totiž začaly objevovat...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.