Diskuze

Vědci pěstují ve skanzenu pravěkou pšenici, dokázala nahradit i maso

V archeologickém skanzenu v Březně u Loun pěstují vědci přes sedm tisíc let staré druhy pšenic. Na experimentálním poli zjišťují výnosy, kvalitu a chemické složení zrna v porovnání s moderní pšenicí setou.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Málokdo si uvědomuje, že kupované ovoce a zelenina je téměř bez vitamínů, minerálů či stopových prvků. Čeho má naopak dost je chemie.

2 0
možnosti

A kde se dá koupit pravěké zrno k setbě, že bych to rozhodil po poli? :-)

1 0
možnosti

Asi, po světových hladomorech minulých staletí, si králové a panovníci Evropy dělali plodinové banky semen a puků. Takže nebyl problém, si prostě pytlík prostě vysít. Nakonec o této praxi už přeci psal Jules Verne, když popisoval pěstování obilí na Tajuplném ostrově. R^

0 0
možnosti

J47a85n 89N56ě16m98e66c

23. 4. 2017 17:31

Kdyby pravěký člověk nejedl maso, nikdy by se k němu nepřidružil pes, také by člověk nezačal pěstovat domácí zvířectvo pro své pohodlí, aby nemusel za zvířaty běhat po lese a stepi. Takže nám nevěšte bulíky na nosy. Člověk je prostě všežravec a toho masa vždy spořádal dost a dost.

1 1
možnosti

J93a12n 79P93a82v39e93l80k10a

23. 4. 2017 17:35

Pes byl ochočený až velmi pozdě a pochází z íránského vlka. Kosti, které se nacházely v pravěkých osídleních patřily šakalovi. Ale s tím masem máte pravdu.

0 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti

Jak vypadala pravěká mouka, to se může někdy hodit. Ale k čemu je dobré vědět, kolik dřeva je potřeba ke spálení zvířete?

1 0
možnosti

J14a92n 41P70a59v29e50l20k49a

23. 4. 2017 17:26

Třeba aby se dalo podle zbytků popele odhadnout kolik lidí bylo tam spáleno. Kvůli zjištění hustoty obyvatelstva a délky pobytu na jednom místě.

0 0
možnosti

P42a98v85e43l 14N98o93v58á46k

23. 4. 2017 17:01

Kde ty odrůdy vzaly dneska?

0 0
možnosti

Archeologické vykopávky? Stroj času?

0 0
možnosti

A co složení půdy? To na kvalitu zrna a obsah prvků v něm obsažených není důležité?

4 0
možnosti

J70a34n 49P65a22v84e87l16k91a

23. 4. 2017 20:53

Jj. Tehdy se pěstovala na lesní půdě po žďáření a výnosy prý byly kolem 10-12 q/ha.

0 0
možnosti

S tím tvrzením, že pravěký člověk neměl každý den na jídlo maso, bych byl opatrný. Vždyť to byli ti samí, ke kterým než se dostal vynález zemědělství, tak žili ze sběru a lovu. Ti si určitě dokázali k tomu zrní něco přiobstarat. :-)

2 0
možnosti

Samozrejme krome te rostlinne stravy a ulovene zvere, tak i ruzne brouky, cervy etc. :D To jen moderni clovek vyradil ze sveho jidelnicku docele slusne mnozstvi zdroju cisteho proteinu.

0 0
možnosti

Já se těm našim předkům divím, že ztráceli čas nějakým pokrokem. Jedli zdravější jídlo, léčili se pouze přírodními prostředky, prostředí jim neznečišťoval žádný průmysl, většinu dne trávili na čerstvém vzduchu, zkrátka všechno bylo bio a eko. V takovéhle společnosti museli být (alespoň podle našich alternativních mudrlantů) přece všichni šťastní, v dokonalé kondici, prakticky neznali žádné nemoci a všichni se dožívali alespoň sta let.

4 1
možnosti

Tak to jen opravdu podle alternativních mudrlantů. Zapomínáte na kojeneckou úmrtnost, necivilizační choroby jako mor, neštovice aj., případně války......jinak podle antropologů opravdu jedli eko, bio a byli v lepší kondici než současný člověk. Rozhodně neumírali kvůli tomu, že dýchali čistý vzduch;-)

0 0
možnosti

Jak a kde vzali tak staré,geneticky odpovídající osivo? Jak zajistí, že nedojde ke křížení, pokud pěstují pšenice v naprosté blízkosti?

0 0
možnosti

tak to by mě taky hodně zajímalo...asi se tam zajedu podívat na kole...

0 0
možnosti