Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Markety odmítám, říká výrobce džemů oceňovaný na gurmánských Oscarech

Jan Heřmánek z Radešína na Ústecku vaří s manželkou už čtvrtým rokem džemy pojmenované po synovi Mlsný Filip. Přestože je to pro něj hlavně koníček, sklízí úspěchy na mezinárodní soutěži Great Taste Awards v Anglii. Nabídkám, aby výrobu rozšířil, se však šéf reklamní agentury brání.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J47a28n 59K11a79n60t 9111768638393

Pan Hermanek ma sympatickeho konicka - vyrobu dzemu. Bavi ho to, muze davat volny prostor sve kreativite a financne je na teto cinnosti zcela nezavisly. V jeho pripade by velkoobjemova vyroba dzemu byla nesmyslem. Jednak by se musel vzdat sveho lukrativniho zamestnani, podstoupit prumyslova a trzni rizika a navic by se musel vzdat prave te kreativity, ktera ho bavi nejvice - rekneme si uprimne : kdo by si chtel mazat na chleba dzemy typu napriklad "merunka+visen+badyan" nebo "angrest+skorice+kardamon"? Ja tedy urcite ne ! To se hodi maximalne do nejakych kolacu...Ale jinak panu Hermankovi fandim !

0/0
27.10.2015 16:14

T45o33m 42S17a54u37e47r 8577248542314

Já ho chápu. Když má svůj byznys, který ho dobře živí a džemy mu dělají radost stejně jako někomu jinému chataření, rybaření nebo sport, tak proč by se hnal do budování nějaké fabriky, jak tady někteří "požadují" a věnoval tomu dalších 10 let svého života? Rozšíření výroby ho bude stát mnohem více času ne-li veškerý. Nemalé investice (úvěr) do výroby, skladování popř. rozvozu apod., zapojení nových zaměstnanců to všechno s nemalým rizikem, že to nemusí dopadnout tak dobře, jak se to teď v malém rýsuje.

+4/0
27.10.2015 12:14

M43a85r14e87k 64K70a26l22i24n53a 3369874655298

Pokud má takovouto poptávku a ocenění, tak je riziko velmi malé... A hlavně to nemusí vyrábět vůbec on, může to licencovat. To bych ostatně i doporučil, určitě neinvestovat do nějaké vlastní minifabriky... Ať to pro něj podle jeho receptur vyrábí už nějaký zavedený výrobce, který má i distribuční kanály, může sedět v teple doma a jen bude dostávat poplatky z každé jedné sklenice...

0/−2
27.10.2015 12:18

J29a60n 61S60o78u71k59u16p 1834844936295

Licencování by pro něj byl konec koníčku, nedělal by nic jiného, než kontroloval. Asi nechápete, že on to CHCE sám vyrábět doma na koleně.

+1/0
27.10.2015 12:28

T69o86m 36S44a16u62e51r 8537148422544

Zkuste pochopit, že ten pán kterému tady snaživě stavíte byznys plán je zkušený podnikatel, jenž mimo byznys dělá, co ho baví a má z toho radost;-)

0/0
27.10.2015 12:31

M22a25r88e83k 63K49a84l18i45n75a 3869344755858

O to nepochopitelnější je, že nechytí tuto jasně ziskovou příležitost za pačesy...

0/−4
27.10.2015 12:41

J95a44n 81S70o36u12k29u92p 1454114396845

To je ale spekulativní, jestli by to byla zisková příležitost. Hlavně stále nechápu, proč to tak vnímáte, on nemá žádnou povinnost se tak chovat, nikdo ji nemá. Já třeba doma vařím pivo, myslím, že docela obstojně, ale stejně mě ani náhodou nenapadlo začít prodávat.

0/0
27.10.2015 14:37

J78a47r73o45s22l25a85v 15V49o45l89e87k 2953665971756

Vy jste z toho článku vůbec nic nepochopil .. tady nejde o receptury , i když budiž, jsou asi dobré. Tady o mravenčí ruční práci při výběru a zpracování ovoce.. na to se žádná licence udělat nedá. Ono s potravinami je to trochu jinak, než s nějkými iphony apod:-/

+1/0
27.10.2015 14:21

J58a52n 81K61a60n58t 9191278688823

Konstatuji, ze ceny dzemu v CR jsou vylozene prehnane. Ja kupuji ve Francii, kde ziji, velmi dobre dzemy v nejblizsi samoobsluze v prepoctu za 35,-Kc (jahodovy) nebo za 50,-Kc (malinovy), oboji v baleni 370 g. Jine nekupuji, chutove mi staci tyto dva. Vyjimecne pouzivam merunkovy dzem (v cene jahodoveho) na pripravu kolace s cerstvymi merunkami. - Jedinou vyjimku tvori brusinkovy dzem, ten si delam sam (ve Francii se tezko shani a stoji kolem 160,-Kc/200 g). Moje osobni receptura dava skvely vysledek, vyrabim jej z mrazenych svedskych lesnich brusinek s prisadou trosky koreni (jamajsky pepr, jalovec, hrebicek). Sklenicka me prijde na 20,-/25,-Kc. Nevim, jak vy, ale osobne si bez brusinkoveho dzemu nedokazi predstavit takova jidla jako svickova nebo zajic ci srnci na smetane !

0/0
27.10.2015 11:58

I76v39a35n28a 78M87á54l77k69o47v44á 4988632712480

Já se džem pro svou rodinu uvařím doma,vím,co do něj dávám a zužitkuji ovoce,které pěstuji bez postřiků.Nepoužívám hlavně žádnou chemii.

0/0
27.10.2015 19:21
Foto

P60e54t93r 74P69r13o52c44h91á28z76k34a 3292376552754

No o tom to právě je. Pokud to pán dělá v malém a pro radost dá se to dělat bez chemie a vysoce kvalitně.Hlavně když jsem výrobcem a zároveň konzumentem.Pokud by přešel na velkovýrobu už by byl jak problém s kvalitou tak s by se nejspíš neobešel ani bez chemie.Je to stejné jako srovnávat oběd uvařený doma manželkou, maminkou a podobně s tím v restauraci.Držím mu palce aby ho radost neopustili a nesklouznul do komerce na úkor kvality.

+2/0
27.10.2015 11:46

R38a47d56o78s30l65a11v 42K27l96a59u40d59a 5884208234892

Byl jste někdy v "Restauraci"?   Myslím v kvalitní, kde víte kdo vaří? To i ta manželka občas použije kostku bujónu, náhražku za svíčkovou a pod. Kuchař musí udělat poctivej vývar ať se děje co se děje.

0/0
27.10.2015 11:50

P22e58t72e74r 18J17a36r82m83u86š 4696771535491

Asi vás sklamem. Vo vacsine reštaurácií sa už vývar z dôvodu obsahu alergénov všemožného druhu nevarí.

0/0
27.10.2015 12:00

R20a88d32o34s33l91a90v 25K93l53a60u56d71a 5534218844122

Alergeny obsahuje v podstatě jakékoliv jídlo. Ve většině restaurací by nemohli vařit vůbec nic.

0/0
27.10.2015 12:02

P17e62t44e17r 77J82a11r30m40u29š 4956461785401

To nemám z vlastnej hlavy. Dosť veľa kamarátov pracujú ako kuchári (jeden ako šéfkuchár) v zahraničí. Štúdium a skladanie skúškok z obsahu alergénov nie je povinnos\ťou iba ich, ale aj čašníkov. Keďže vo vývare sa nachádzajú alergény v hojnom množstve, nevarí sa. Reštaurácia si nemôže dovoliť niekoho zabiť.

0/0
27.10.2015 12:17

M72a56r49e51k 36K64a85l31i98n96a 3649284235608

To je naprostý nesmysl. Jak by asi ve Vídni třeba dělali Tafelspitz? Z prášku??? Nebo jak by Italové dělali risotto??? ;-D;-D;-D

0/0
27.10.2015 12:20

R44a81d70o98s83l61a24v 19K42l42a16u30d13a 5924718934782

Nespletl jste si alergen s jeden? Alergen vadí pouze lidem, kteří mají na danou látku alergii. Pro ostatní je naprosto neškodný.

0/0
27.10.2015 12:20

J24a22n 95S82o25u13k69u57p 1474314416455

V podstatě tvrdíte, že vůbec nikde nikdo nic nevaří. Udělejte si jasno v tom, co je alergen.

+2/0
27.10.2015 12:27

M20a22r63e87k 69K94a47l34i47n94a 3789494635248

V každé jedné dobré restauraci se vývar vaří, už proto, že je potřeba k vaření mnoha dalších jídel...

0/0
27.10.2015 12:04
Foto

P16e44t15r 60P91r59o14c27h49á16z26k76a 3292786112504

Kolik takových restaurací je?10%nebo 20% víc bych ani neřekl. Ten zbytek je no jak to slušně říct...rychle vydělat s co nejmenšími náklady. Kde není konkurence tak je to dobré a klient a jeho zdraví je nám fuk.Bývala doba kdy jsem se zastavoval v restauracích na oběd, dneska to nedělám. Stačilo mi vidět co a s čeho někteří vaří a přešla mě chuť. Vím, že jsou i dobré restaurace a hospody, ale bohužel ne všude a je jich málo.Jinak s vámi souhlasím.

0/0
27.10.2015 17:11

P45e40t82r 72T32l29o52u42k43a96l 7344695412295

Klobouk dolů, beru že na tom pán nechce zbohatnout a spíš se tím baví, ale proč to dělat tak aby byl v minusu? Copak by při zdražení třeba o 10 Kč na sklenici přišel o zákazníky? To určitě ne, tak proč to dělat takhle?

+2/0
27.10.2015 11:32

M43a55r28e10k 96K34a51l85i38n80a 3409914725568

Protože mu to ekonomicky absolutně nemyslí, bohužel... Pokud by myslelo, tak by se jeho džemy dostaly k mnohem více lidem...V

0/−3
27.10.2015 11:39

R70a91d75o67s33l95a59v 48K66l89a91u86d91a 5724278934352

To že je v mínusu říká on. Psát do plátku který patří ministru financí že je v zisku, když DP tomu neodpovídá, by bylo velmi hloupé:-)

0/0
27.10.2015 11:45

P44e85t30r 72T70l57o28u80k75a98l 7584115112425

:-)

0/0
27.10.2015 11:48

T40o56m 94S70a50u31e65r 8457458682944

Jistě, do jiného plátku by to klidně napsal. Určitě si ministr financí diskuze idnes poctivě pročítá;-D

+1/0
27.10.2015 11:51

L88e38o18š 19D41v77o68ř43á55č95e15k 4516832100445

Říká, že je ZATÍM v minusu. Prostě se mu ještě nevrátily vstupní náklady, ale nespěchá na to na úkor zákazníků a své radosti z jejich radosti.

+1/0
27.10.2015 11:50

M56a85r56e95k 10K46a64l57i61n40a 3969124765728

Tímhle ekonomickým přístupem ani patrně nevrátí, přitom mohl dopřát marmaládu mnohem více lidem a ještě slušně vydělat...

0/0
27.10.2015 11:53

L69e97o50š 60D76v80o29ř20á71č44e30k 4896662550455

no právě že každý to nemá tak, že musí za každou cenu slušně vydělat, právě o tom celý článek je

+4/0
27.10.2015 11:56

M34a14r20e69k 15K74a78l88i48n68a 3579334795568

Dobře, tak jinak... Mohl dopřát potěšení ze skvělého a kvalitního džemu více lidem, když už jsou poctivě vydělané peníze tak "fuj"...

0/0
27.10.2015 12:06

L78e43o75š 91D70v84o97ř63á89č17e28k 4256462240225

Problém je v tom, že nejspíš nevíte, co je to koníček. Je to jako podivovat se nad včelařem, který má na zahradě úl, proč si nezaloží celou medovou farmu.

+3/0
27.10.2015 12:16

M75a20r79e18k 22K36a35l86i42n70a 3979904195128

Pokud by jeho med získával taková prestižní mezinárodní uznání a byl po něm ohromný převis poptávky, tak by to samozřejmě byl hřích nevyužít... Takové věci člověka nepotkávají tak často, aby jim pohrdl...

0/−1
27.10.2015 12:21

P91e29t57r 49N63i91v10n54i97c95k70ý 3462704245137

No a co? Jeho volba. On to je "hřích"? ;-D No tak ať hřeší.

+1/0
27.10.2015 12:33

P50a89v38e63l 75N71o58v77á24k 7662309536569

Takovou vyrobu jsme tady uz meli... .. pani taky odmitala a nakonec si na ni doslapl urad neco nasel a zakazal vyrobku... (nahoda? )

0/0
27.10.2015 11:26

T43o30m 71S93a87u60e97r 8867708742814

Kdepak, promyšlená konspirace.

+1/0
27.10.2015 11:30

M32a21r31e21k 82V47o74k64á20l 1826904795699

slogan "Nejlepší český džem se vaří v Radešíně"   ... to mi připomnělo jeden židovský vtip ... u Roubíčka na obchodě s látkama visí reklamní tabule .. "Nejlepší látky na světě" ...  Kohn, co má podobný obchod naproti, se zamyslí a vyvěsí tabuli ..   "Nejlepší látky v ulici"  ;-D    - jinak protí výrobě džemů nic, když ho to baví ...

+1/0
27.10.2015 11:17

M36a42r39e43k 51B42l81u43m48a52j20e76r 8338756583191

Už v titulku je uvedeno, že výroba džemů je pro pana Heřmánka jen koníčkem. Zřejmě ho více naplňuje a pracovně vytěžuje vedení jeho reklamní agentury. Proto nechápu komentáře o absenci jeho obchodních dovedností nebo o tom, že toho nevyrábí víc. Je to přece jeho koníček a tak radost z ocenění kvality jeho výrobku je jen příjemný bonus, spolu s pozitivními reakcemi ze strany malého okruhu konzumentů. Článek chápu jako skvělou zprávu o tom, že pořád to ještě jde, když se opravdu chce:)

+15/0
27.10.2015 11:14

M26a25r79e25k 55K41a64l50i46n93a 3769904645428

Protože je to promeškaná obchodní příležitost a pro mě osobně je celkem bolestivé vidět promeškané dobré obchodní příležitosti a rovněž je podle mě škoda, že se takto oceňované džemy nemohou dostat většímu počtu lidí...

+1/−3
27.10.2015 11:17

T72o51m 49S12a66u55e30r 8647458372924

Tak to vyrobte a zaplňte ty supermarkety sám, když je to pro vás bolestivé;-D

+5/−1
27.10.2015 11:22

M48a82r67e20k 44K59a70l26i54n93a 3679214645248

Já to neumím. Ale prostě je bolestivé vidět, že někdo, kdo by mohl, to z malicherných důvodů neudělá...

0/−3
27.10.2015 11:40

T94o77m 88S95a56u64e89r 8777158792674

Z jakých malicherných důvodů? Má svůj byznys, který ho dobře živí a džemy si dělá pro radost stejně jako někdo jiný jezdí na chalupu nebo hraje tenis. To musí jen proto, že to někomu chutná budovat fabriku a kašlat na něco co mu dlouhodobě šlape?

+4/0
27.10.2015 11:48

J36a30n 19S12o87u61k79u51p 1314164576955

Co je na tom malicherného? Nikdo nemá žádnou morální povinnost věnovat svůj život plnění obchodních příležitostí. Tenhle obchodní přístup přivede tuhle civilizaci jednou do pekla.

+2/0
27.10.2015 12:25
Foto

J40i12ř43í 16K74r19a48t15ě40n84a 1871712767417

Co by se stalo kdyby začal vyrábět na kšeft?

0/0
27.10.2015 11:29

J67a87n72a 12B70o77u87l51o17v38á 7610236661421

Nestíhal by vlastní práci, která ho živí, a z koníčka by se stala otročina. Naprosto ho chápu. Takhle si navaří pro potřebu vlastní rodiny a pro známé a fanoušky jeho práce a není na tom finančně závislý. Takže je to pořád jen koníček.

Hodně lidí, kteří začali vydělávat přes svého koníčka, bohužel po čase zjistí, že to už dávno koníček není a že to je jen koule u nohy. I když nese peníze.

+2/0
27.10.2015 12:13
Foto

J86i69ř42í 17K46r80a57t93ě23n58a 1251672667737

Naprosto s vámi souhlasím. Ten člověk má rozum.

+2/0
27.10.2015 12:20

P37a51v42e47l 35Š56e92b90e77s29t45a 4792188885938

Těch fanoušků by ale mohlo být o mnoho více...

0/0
27.10.2015 13:13

M15i54r60e52k 16Š27t69e51f79a34n 9959829739748

jj., džemy jsou v kurzu, začali jsme prodávat kdoule a jen se po nich zaprášilo, navíc nedá se mnohé ovoce právě vůbec koupit..

0/0
27.10.2015 11:13

J23o85s12e21f 24M23a64c94h24a87r19á48č94e90k 3221716662

On je to trochu začarovaný kruh... jak začít vyrábět ručně dělané potraviny, když obchody jsou zaplaveny levnými náhražkami a lidé stále koukají nejdříve na cenu a pak na obsah. Prostě to musíte dělat jako hobby a budete to dotovat ze svého. Jinak to asi zatím nejde.

+4/−1
27.10.2015 11:13

E72l68i98š18k14a 63K25u60č55e66r10o62v22á 7399722293263

Mám doma džemů vlastní výroby, že nevím co s nimi. baví to vyrábět, je to i dobrý, ale spotřeba moc velká není. kolikrát děláte palačinky, cukroví? to kečupy jsou podstatně úspěšnější.

+1/0
27.10.2015 10:59

R64a42d42o67s92l74a39v 19K39l72a42u66d32a 5784388174662

U nás je spotřeba obrovská. Klidně si namažu na chleba k snídani, nebo k svačině.

+2/0
27.10.2015 11:02

R32o24b73e65r18t 32P85a60c67i56n64a 7424119585461

Taky to doma už dělíme i podle ročníku. A zakazuju vařit čerstvé, dokud se něco nezpracuje. ;-D

Ale stejně uvařím příští sezónu další.

+1/0
27.10.2015 11:02







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.