Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čokoládu vyrábějí handicapovaní, v období Vánoc prodají tisíce bonbonů

  11:12aktualizováno  11:12
Plno práce před nadcházejícími svátky má čokoládovna Mana v Krásné Lípě na Děčínsku, a to i přes to, že vánoční kolekce tam nedělají. „Období Vánoc je čokoládový festival, při kterém prodáme skoro tři tisíce bonbonů za týden,“ říká šéfka firmy Pavlína Šafusová.

Čokoládovna, sociální podnik MANA. Vpravo paní Kateřina, vedle ní Zuzana Rmoutilová. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Čokoládovnou Mana se line omamná vůně. Zručné ruce tamních zaměstnanců vyrábějí desítky druhů čokoládových bonbonů rozličných tvarů, chutí i náplní.

Fotogalerie

Jsou to přitom většinou ruce lidí s nějakým handicapem, kteří jen těžko a mnohdy dlouhé roky hledali uplatnění na trhu práce.

Po čtyřech letech fungování je Mana věhlasnou čokoládovnou nejen na Děčínsku. Za rok se tu vyrobí a prodají skoro dvě tuny čokolády.

Takže i u vás teď „frčí“ vánoční výrobky?
Ne tak úplně. Samozřejmě máme tabulky čokolády s motivy čerta, Mikuláše, máme bonbony ve tvaru kapříků, ale větší část sortimentu jsou naše klasické bonbony z čisté čokolády, s příchutěmi, náplněmi, oříšky či kořením.

To moc vánočně nezní...
A vidíte, přesto budou naše bonbony a čokolády vánočními dárky. Vybavujeme objednávky firem, které naše luxusní bonbony poskládané v ručně vyráběných lýkových krabičkách dávají svým zaměstnancům coby vánoční dárek. Také objednávají tabulky čokolády s logem firmy, nebo dokonce s obrázkem továrny. Takových objednávek máme teď před Vánoci hodně, složitější zakázku bychom asi museli odmítnout, neměli bychom čas na její výrobu.

Co myslíte tou složitější zakázkou?
Kdyby si třeba výrobce kamen vymyslel, abychom mu vyrobili pro jeho zaměstnance jako dárek malá čokoládová kamna. S tím je hodně práce, takové přání nelze splnit ze dne na den, obnáší to vymyslet šablonu, pak jednotlivé dílky odlít, zkompletovat. Ale kdyby si takovou objednávku zákazník zadal třeba už v létě, na vánoce by čokoládová kamna měl.

Je vás ve firmě patnáct, devět postižených. To je víc než padesát procent zaměstnanců. Jste tedy sociální podnik?
Pracují u nás lidé, kteří jsou postižení mentálně, duševně i fyzicky. Sháníme je zpravidla na úřadech práce. Firmu jsme před čtyřmi založili jako sociální a zisk pro nás není prioritou, i když samozřejmě se uživit musíme. Na platy zaměstnanců nám přispívá stát a náš roční obrat činí zhruba 1,3 milionu korun. Já jsem si splnila sen o založení sociální firmy, která bude nabízet práci těm, kteří se jen těžko na trhu práce uplatňují. Když se nápad rodil, měli jsme několik návrhů, mezi nimi třeba na firmu na třídění odpadu. To jsem odmítla, firma na výroby čokolády je přece jenom lepší.

Jak na váš podnik koukají firmy, které u vás čokoládu kupují?
Prodejem našich výrobků poskytujeme jiným firmám takzvané náhradní plnění. To znamená, že ony pak nemusejí zaměstnávat povinné procento postižených. Tím, že od nás zboží odeberou, splní zákonnou povinnost dát handicapovaným lidem práci.

V našem povídání se stále objevuje spojení luxusní čokoláda, luxusní bonbony. Čím je vaše čokoláda tak výjimečná?
Možná je to tím, že ji vyrábíme opravdu s nadšením a snad i láskou, a když k tomu přidáme kvalitní suroviny, dobrý výsledek je na světě.

Odkud berete suroviny pro výrobu?
Polotovar máme z Belgie, kakaové boby na jeho výrobu pocházejí z různých zemí, třeba z Venezuely, z Papuy Nové Guiney a úplně ta nejlepší, nejdražší, stoprocentní čokoláda je z oblasti Morogoro v Tanzánii. Většina naší čokolády patří do té vyšší střední třídy kvality. Vyrábět jen z té nejkvalitnější bychom nemohli, neudali bychom ji vzhledem k ceně na zdejším trhu.

Některé bonbony jsou čisté, bílá, mléčná a hořká čokoláda, ale hodně jich má nejrůznější příchuti, náplně. Jaké například?
Do čokolády přidáváme různé koření, třeba skořici, ale i chilli, červený pepř. Potom máme také čokoládu s plody, třeba s malinami, brusinkami. Oblíbené jsou také další náplně, třeba se šampaňským, s povidly nebo také s mákem. A také pivní náplň. Tou ovšem plníme bonbony spíše výjimečně, k nějakým příležitostem. Náplně vymýšlíme a vyrábíme sami.





Hlavní zprávy

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.