Červené Svatojánské pivo z Velkého Března má podle pivovarníků víc antioxidantů než červené víno. Rychle se ale kazí.

Červené Svatojánské pivo z Velkého Března má podle pivovarníků víc antioxidantů než červené víno. Rychle se ale kazí. | foto: Karel Pešek, MF DNES

Červené pivo má víc antioxidantů než víno, točit se bude jen na Jana

  • 0
Pivovar ve Velkém Březně na Ústecku uvařil na pátek tři tisíce hektolitrů červeného piva. Jmenuje se Svatojánské a bude se točit jen na svátek Jana. Pivovarníci tvrdí, že to není jen z marketingových důvodů. Červené pivo má podle nich víc antioxidantů než červené víno a rychle se kazí.

"Pivo je už teď kompletně prodané. Moravské hospody odeberou 1 600 hektolitrů, české 1 400," řekl sládek velkobřezenského pivovaru Petr Hauskrecht.

Červené Svatojánské pivo z Velkého Března má podle pivovarníků víc antioxidantů než červené víno. Rychle se ale kazí.

Velkobřezenský pivovar uvařil třináctistupňové Svatojánské pivo poprvé loni. Tehdy to bylo 1 344 hektolitrů.

"Technologii jsme použili stejnou, jen děláme víc várek. A také jsme nakoupili víc bylin, celkem tři tuny," poznamenal Hauskrecht. Z jakých bylin červené pivo vaří, sládek neprozradil. Poznamenal jen, že pocházejí ze všech kontinentů a je mezi nimi jalovec.

Na řadě bude Svatováclavské a Regenerátor

Před pivovarem ve Velkém Březně vařil červené pivo pivovar Starobrno pod značkou Červený drak. Oba pivovary patří do koncernu Heineken.

Heineken chtěl původně úspěšné speciály zařadit do stálého sortimentu. Nakonec se tak nestalo. "Koncern letos zopakuje stejný model jako vloni, kdy ve svých hospodách točil speciální pivo jednou za dva měsíce," podotkl Hauskrecht.

Ve Velkém Březně budou takto letos vařit ještě jednadvacetistupňové Svatováclavské pivo a na Vánoce patnáctistupňový Regenerátor.