Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pestrost jídel je víc než doplňky stravy, říká majitel zdravého obchodu

  9:10
Zdeněk Slavík má v Teplicích 12 let obchod se zdravou výživou. Zatímco řada prodejen vzniká a rychle končí, jeho podnik se drží. „Jíst zdravě neznamená chroupat mrkev a zapíjet ji mladým ječmenem. Důležité je obohatit jídelníček o potraviny, jež se z něj vytrácejí, jako luštěniny či kroupy,“ říká.

Zdeněk Slavík ve svém zdravém obchůdku v Teplicích. | foto: Michal Dvořák, 5plus2.cz

Co je podle největším nešvarem našeho stravování?
Celý náš jídelníček se zásadně odcizil tomu, jak se stravovali naši předci. Dříve se tu po generace celoročně konzumoval třeba hrách a kroupy, kdežto maso bylo jednou týdně. Dnes je to naopak. Kroupy nevidíme, jak je rok dlouhý, a na mase stavíme celý jídelníček, někdy ho máme třikrát denně. Nejde tedy o to jíst zdravě, ale o rozmanitost, základní potraviny jako luštěniny zcela vytlačilo maso s uzeninou a obiloviny zase brambor. A to včetně dříve málo používaných úprav jídla, jako je třeba smažení. Do jídelníčku by se měla vrátit pestrost a základní suroviny, včetně většího množství zeleniny.

Na trhu je ale celá řada kuchařek odkazujících na tradiční a staročeskou kuchyni...
Když se však do většiny z nich podíváte, tak je to hlavně o oleji, mléce, bílé mouce, bílém cukru a nějakých šesti druzích masa, které si k tomu můžete dát. Jde o sváteční jídla, neměli bychom takto jíst každý den.

Pokud se rozhodneme něco změnit, kde začít? Máme vyhodit obsah lednice a naplnit ji znovu a jinak?
Nedoporučuji rychlé přechody, kdy člověk změní kompletně jídelníček. Málokdo to vydrží déle než dva roky. Organismus je totiž nastavený na určité chutě a když mu je odpíráte, chuť se může stále zesilovat. Lepší je najít si nějaké zdravé jídlo nebo suroviny, které vám budou chutnat, a postupně je do jídelníčku zařazovat.

Hodně se hovoří o nebezpečnosti lepku, který nesnáší stále více lidí. Je třeba právě lepek tím, co byste doporučoval vyřadit jako první?
Ano, lepek je aktuální téma. Nemůže za všechno, jak se mu někdy připisuje, ale pravdou je, že ho jíme víc než kdykoli dříve. Jeho příjem je extrémní kvůli pečivu, takže pokud ho část nebo celý odeberete, je to určitě plus. Lepek neobsahují jáhly, rýže, kukuřice nebo pohanka, klasické těstoviny můžete nahradit třeba kukuřičnými, zahušťovat lze rýžovou moukou. Možností je mnoho.

Obchod se zdravou výživou vedete v Teplicích dlouhá léta. Chodí kovářova kobyla bosa, nebo jdete příkladem?
Prodělal jsem přerod ze zarytého odpůrce zdravé výživy v jejího vyznavače. Naše rodina byla příliš masová, jen sestra se stravovala opravdu zdravě a výživu vystudovala na lékařské fakultě. Já si z ní ale utahoval. Myslel jsem, že ke zdravému životu stačí jogurty a pomeranče, jak tvrdily reklamy. Pro můj organismus to ale nebylo nic dobrého. Měl jsem rýmu i v létě, ekzémy. Proč já, když se tak snažím, říkal jsem si. Když jsem si pak jednou přečetl na etiketě, co vlastně jím, tak mi přišlo normální to, co jí sestra. Méně chemie a náhražek.

Zdravá výživa vás pohltila natolik, že jste si se sestrou otevřeli obchod?
Zdraví moje i zdraví rodiny byl jeden velký důvod. Druhý důvod byl, že v Teplicích fungoval obchod se zdravou výživou, který měl dvojnásobné ceny než v Praze a sortiment nebyl podle nás dostatečný. A já se sestrou jsme chtěli udělat zdravé jídlo dostupnější.

Jak dlouho oba obchody fungovaly vedle sebe?
Tři měsíce, určitě by ale zavřeli i bez nás. Byli jsme pro ně poslední kapka. Začátek byl ale hodně náročný, protože jsme nastavili ceny co nejníže, neměli jsme dostatečné prodeje, které by nám nahradily nízkou marži. První roky končily v červených číslech, pak se to ale začalo lepšit. Energii nám dodávali i lidé z okolních měst, kteří k nám dojížděli, protože u nich zdravá výživa nebyla, nebo byla pořád moc drahá.

Kdo byli vaši tehdejší zákazníci? V roce 2004 se o zdravém stravování ještě tolik nemluvilo...
To je pravda, nebyla z toho ještě móda či běžná součást života jako dnes. Tehdy šlo o nadšence a lidi, kteří měli nějaké zdravotní problémy a potřebovali určitou dietu. V naprosté většině přicházely ženy, a když už zavítal nějaký muž, tak si přišel většinou jen rýpnout a debata se stočila k bůčku. Před 12 lety si také lidé většinou vybírali jen podle ceny, ze dvojích různých těstovin vybrali ty levnější. Dnes už je to jiné. I výrobci dnes začínají nabízet to, co se tu léta nevyrábělo.

Mnoho obchodů s podobným sortimentem se v červených číslech utopí. Nedávno skončil obchůdek v Trnovanech. Čím to, že se držíte a přestěhovali jste se dokonce do větších prostor?
Vyplnili jsme místo na trhu, pořádali přednášky, konzultace, tiskli letáky, informujeme. Snažili jsme se obchod budovat z pohledu zákazníka. Co se nám nelíbilo jinde, to jsme nedělali. Třeba že bychom vyháněli zákazníky vytíráním 15 minut před zavíračkou nebo že bychom neměli nazpátek na bankovky. Neplatíme také reklamy, které zboží prodražují. Náklady dodnes držíme co nejníže a hodně věcí si děláme sami. A připočíst se musí i nějaká osobní skromnost, tedy že obchod nechápeme jako byznys plán, na kterém zbohatneme. Jde o potraviny, takže na nich nemůžeme mít marži 50 procent.

Přibývá zákazníků? A přivádějí je k vám i různé trendy?
Nejsou to desítky procent, ale meziročně jich přibývá. A hodně se ptají i na to, co se zrovna probírá v médiích. Důležitá je ale nezávislost podávaných informací. Dám příklad s palmovým olejem. Když jsme začínali, tak se hodně psalo o tom, jak je organismu prospěšný. Tyto informace byly z velké části reklama. Lidé se na palmový olej ptali, ale my jim vysvětlovali, proč jej nemáme. Dnes je to přesně naopak. Jakmile se někde vyskytne palmový olej, byť třeba v biokvalitě, neztužený a z férových projektů, kde je jasně doloženo, že za ním není vypalování pralesů, tak ho někteří lidé striktně odmítají.

Sám se stravujete zdravě. Vedete k tomu i děti?
Naše děti přicházejí do styku i s běžnou českou kuchyní, nechceme je izolovat. Před lety jsme se v restauracích snažili přesvědčit číšníka, aby nám připravili jídlo tak či onak. Teď už to neděláme, protože už se většinou dá z nabídky vybrat nějaká rozumná varianta bez komplikací. A když si dcera objedná hranolky? Nic proti tomu nemám. Má je zřídka, a tak jí nijak neuškodí. Není podstatné, co jíme občas, ale podstatný je základ stravy.

  • Nejčtenější

Rasový motiv, řekl žalobce o bitce v Dubí. Čtyřem obžalovaným navrhl vězení

22. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:45

U teplického okresního soudu zazněly závěrečné řeči v případu napadení mladého muže na koupališti v...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena neuhlídala dvě děti, obě se utopily. Se žalobcem se dohodla na podmínce

25. dubna 2024  11:30

S podmíněným trestem odešla od soudu žena, která loni v létě neuhlídala na koupališti v Klučku u...

Lidé vyhráli. Lithium se patrně bude zpracovávat na Chomutovsku, ne u Teplic

24. dubna 2024  18:29

Lidé, kteří protestovali proti zpracování lithia v lokalitě Újezdeček u Košťan na Teplicku,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Lidé radši vystupovali dřív. Za jízdu v opilosti dostal autobusák podmínku

29. dubna 2024  15:20

Podmínkou potrestal Okresní soud v Lounech šoféra autobusu, který loni v červnu vezl silně opilý...

Smutný i hrdý lovosický kouč Jelínek: V plné sestavě bychom šli do finále my

29. dubna 2024  12:23

Sekundu od naděje, nakonec beznaděj. Stejně jako loni, i letos házenkářům Lovosic cestu do...

Semifinále bez zimáků. Děčín chápe i lituje: Škoda, basket se mohl povznést

29. dubna 2024  12:14

Vyřešeno. Epické semifinálové El Nordico nebude na žádném zimním stadionu. Severočeské derby Ústí s...

Jiné trasy i čísla linek. Změny v MHD jsou nutné, říká šéfka dopravního podniku

29. dubna 2024  11:28

Sotva si cestující v MHD v Ústí nad Labem zvykli, že se do vozů kromě centra města nastupuje pouze...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...