„Copak plnění, to bylo rychlé. Trvalo asi tak dvě minuty. Ale příprava masa zabrala podstatně víc času,“ popsal rekordní pokus Miroslav Kmec poté, co vytáhl voňavou jitrničku z kotle.
V tu chvíli ani netušil, že jenom o malý kousek masného výrobku zaostal za českým rekordem, který zaznamenala agentura Dobrý den. Ten totiž zní 751 centimetrů a 8,4 kilogramu.
„Nám ale nejde o lámání českých rekordů. Chceme si dělat vlastní, kraslické,“ reagoval na málem překonaný národní rekord Kmec. „A navíc máme ještě spoustu nápadů na další a další rekordy,“ dodal.
Jen z nich padl, vlastně byl ustaven, téhož večera, co si hosté pochutnali na rekordní jitrnici. Její tvůrci totiž uznali, že nemá cenu ji konzervovat, a tak ji ochutnali všichni. I čerti. A právě těch se týkal další kraslický rekord. Shromáždit na jednom místě v jednu chvíli co nejvíce pekelníků. Za kraslickým domem kultury, kde se celá sláva odehrávala, se jich nakonec sešlo 36.
Zpočátku bude každý první
Jitrnice a čerti byli druhým a třetím zápisem v Kraslické knize rekordů. Ten první ustanovili iniciátoři knihy už 20. listopadu při rozsvěcení vánočního stromku. „V jednu chvíli se rozzářilo 463 světelných fontán. A k tomu navíc nějakých 70 prskavek,“ popsal první kraslický rekord Stanislav Fořt, jeden z autorů Kraslické knihy rekordů.
Duchovní otcové projektu předpokládají, že rekordů bude zpočátku jen a jen přibývat. Každý totiž bude první. „A jejich překonávání? To už je na lidech,“ doplnil Fořt.
A jak se dostat do Kraslické knihy rekordů? Úplně jednoduše. Stačí oznámit, že na té a té akci, a je úplně jedno, jestli je sportovní, kulturní či jiného druhu, organizátoři chtějí ustanovit, později pak třeba překonat rekord. Na akci se dostaví někdo z agentury, který rekord zadokumentuje a zapíše do knihy.