Jarní saláty s chřestem, čekankou, parmazánem či ředkvičkami

  1:51
Po zimě, kdy jsme museli vzít zavděk skleníkovou zeleninou, která přicestovala přes půl kontinentu, se můžeme těšit na saláty z čerstvé zeleniny z českých záhonků. Zkuste některý z následujících pěti.
Zelený salát s chřestem a vejcem

Zelený salát s chřestem a vejcem | foto: Isifa.com

Zelený salát s chřestem a vejcem

Doba přípravy: 20 minut + 7 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 2 vejce
  • 400 g zeleného chřestu
  • sůl
  • cukr
  • 300 g rukoly
  • 150 g baby špenátu
  • 100 g polníčku
  • 1 menší pórek
  • 1 jarní cibulka
  • hrst čerstvého zeleného hrášku nebo zelených bobů
  • citronová šťáva
  • olivový olej

1. Vejce uvaříme natvrdo, necháme zchladnout a oloupeme je.

2. U omytého chřestu seřízneme spodek stonků a spodní třetiny stonků oloupeme. Chřest necháme povařit ve vodě se lžičkou soli a lžičkou cukru asi tři minuty. Neměl by být uvařený doměkka.

3. Rukolu, špenát, polníček opláchneme a necháme okapat. Zelené listy zbavíme tužších stonků.

4. Pórek a jarní cibulku očistíme a nařežeme na silnější kolečka nebo na špalíčky.

5. Na talíře rozdělíme listy salátů, pórek, cibulku, chřest, hrášek, ozdobíme polovinou uvařeného vejce a podáváme s čerstvou citronovou šťávou a olivovým olejem k dochucení.

Tip: Přidejte jen krátce spařené zelené fazolky, vejce můžete uvařit ztracená nebo naměkko.

Salát s opečeným pórkem a jahodami

Salát s opečeným pórkem a jahodami

Doba přípravy: 20 minut + 15 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 pórek
  • 100 g plátků anglické slaniny
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 menší hlávkové saláty nebo 1 velký
  • 100 g jahod
  • 100 g mozzarelly
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce medu
  • špetka sušeného chilli

1. Očištěný pórek nakrájíme na silnější kolečka nebo špalíčky, slaninu překrájíme na proužky.

2. Na pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a opečeme na něm pórek a slaninu.

3. Hlávkový salát opereme, necháme okapat a natrháme. Jahody omyjeme, odstopkujeme a pokrájíme na menší kousky. Mozzarellu pokrájíme na kostičky.

4. Salátové listy promícháme s opečeným pórkem, slaninou, jahodami a mozzarellou. Ochutíme solí a pepřem.

5. Zbylý olej prošleháme s vinným octem a medem a špetkou chilli. Salát rozdělíme na jednotlivé porce a podáváme s připravenou zálivkou.

Tip: Pórek můžete nahradit dvěma až třemi jarními cibulkami.

Špenátový salát s klíčky a ředkvičkami

Špenátový salát s klíčky a ředkvičkami

Doba přípravy: 20 minut + 3 minuty vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 400 g čerstvých špenátových listů
  • 2 mladé mrkve
  • svazek ředkviček
  • 2 jarní cibulky
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • čerstvá pažitka
  • sůl
  • pepř
  • hrst klíčků ředkvičky, řeřichy nebo brokolice

1. Listy špenátu omyjeme a necháme okapat. Mrkev očistíme a povaříme ji asi tři minuty v osolené vodě, slijeme, necháme zchladnout a pokrájíme na kolečka.

2. Očištěné ředkvičky pokrájíme na plátky. Jarní cibulku očistíme a pokrájíme na tenká kolečka.

3. Zakysanou smetanu ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a přimícháme jemně nasekanou pažitku.

4. Špenátové listy, mrkev, ředkvičky a cibulku promícháme, ozdobíme klíčky a podáváme s připravenou zálivkou ze zakysané smetany.

Tip: Přidejte do salátu pokrájené lusky mladého hrášku.

Jarní salát s parmazánem a parmskou šunkou

Jarní salát s parmazánem a parmskou šunkou

Doba přípravy: 20 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 2 hrsti rukoly
  • 1 hrst polníčku
  • čerstvá petržel
  • 1 malá červená paprika
  • 1 malá zelená paprika
  • 4 střední rajčata
  • 100 g plátků parmské šunky
  • 30 g parmazánu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

1. Rukolu, polníček a petržel omyjeme, osušíme, otrháme tužší stonky. Petržel najemno nasekáme.

2. Omytou papriku a rajčata osušíme, papriku přepůlíme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme na proužky, rajčata pokrájíme na měsíčky.

3. Plátky šunky natrháme na tenčí proužky, z kousku parmazánu okrájíme škrabkou na brambory hobliny.

4. Listy salátu a petržele, pokrájenou papriku a rajčata promícháme, pokapeme prošlehaným olejem s vinným octem, dochutíme solí, pepřem.

5. Hotový salát ozdobíme plátky šunky a hoblinami parmazánu.

Tip: Rozřízněte světlou bagetu na poloviny, pokapejte ji olejem a nechte zapéct v troubě, natrhejte na kousky a podávejte se salátem.

Čekankový salát s ředkvičkami a okurkou

Čekankový salát s ředkvičkami a okurkou

Doba přípravy: 20 minut + 7 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 menší salátová okurka
  • 2 čekankové puky
  • 2 hrsti mladých špenátových listů nebo polníčku
  • 4 vejce svazek ředkviček
  • čerstvá petržel
  • 3 lžíce olivového oleje
  • balsamikový ocet

1. Okurku omyjeme a škrabkou na brambory ji nakrájíme na tenké plátky. Čekanku rozebereme na jednotlivé listy. Listy špenátu omyjeme a osušíme.

2. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a pokrájíme na čtvrtky.

3. Ředkvičky očistíme a pokrájíme na poloviny, větší na čtvrtiny.

4. Několik listů čerstvé petržele omyjeme a natrháme.

5. Na hlubší talíře nebo do misek rozdělíme plátky okurky, listy čekanky a špenátu, ředkvičky a vejce, ozdobíme listy petrželky a pokapeme olejem a balsamikovým octem.

Tip: Na vydatnější zálivku promíchejte 200 ml kefíru se špetkou soli a prolisovaným česnekem. Natrhejte si mladé listy pampelišek nebo šťovík.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....